Što je doomscrolling i kako utječe na ljude?

Foto: Pixabay

Pandemija Covida-19 ima veliki utjecaj na sve aspekte našeg života, a jedna od njenih posljedica je i pojava tzv. „doomscrollinga“ ili „doom surfanja“. Riječ je o pretjeranoj i nadasve kompulzivnoj  upotrebi interneta za čitanje negativnih i loših vijesti, bez potrebe za čitanjem ostalih vrsta sadržaja, osobito ne zabavnih.

Kontinuirano provjeravanje vijesti vezanih za pandemiju, prirodne katastrofe, zločine i kriminal, događaje sa smrtnim posljedicama i slično ozbiljna je ovisnost koja utječe na mentalno zdravlje, a kasnije i na fizičko zdravlje.

Istraživanja pokazuju da je doomscrolling posebno rasprostranjen među osobama koje već imaju neke mentalne bolesti poput depresije i anksioznosti. Nažalost, mnoge novinske kuće imaju tendenciju postavljati senzacionalističke članke i članke s negativnim sadržajem u puno većoj mjeri od vijesti s pozitivnim sadržajem.

Ova je pojava toliko rasprostranjena i česta da je riječ „doomscrolling“ uvedena u Oxfordov rječnik kao „word of the year 2020“.

Ako ste postali svjesni svoje pretjerane ovisnosti o čitanju negativnih vijesti online, ili poznajete nekoga tko ima takvu naviku i ona je na njega vrlo negativno psihički utjecala, evo što možete učiniti da to promijenite:

1. Izolirajte se od društvenih mreža u što većoj mjeri

Iako je ovo vrlo teško postići, nije nemoguće. Vaš je zadatak izbjegavati pretjerano čitanje sadržaja na  društvenim mrežama, osobito u periodu prije odlaska na spavanje i nakon buđenja ujutro. Posljednji sadržaj prije spavanja i prvi sadržaj nakon buđenja svakako ne bi trebale biti negativne vijesti.

2. Steknite naviku čitanja pozitivnih vijesti

Pokušajte se koncentrirati na lijepe stvari i podijelite ih s prijateljima i obitelji. Pretplatite se na stranice koje dijele samo pozitivan sadržaj kao što su recimo https://www.instagram.com/upworthy/ ili https://www.positive.news/.

Ulazak pozitivnih i optimističnih vijesti u vaš život pomoći će vam da shvatite da nije sve tako crno i da morate birati vijesti koje čitate.

3. Čuvajte svoje fizičko zdravlje

Sami sebi možete pomoći redovnim vježbanjem ili prakticiranjem joge ili meditacije. Vježbanje potiče lučenje hormona sreće pa ćete se bolje osjećati nakon njega i nećete toliko razmišljati o negativnim događajima oko vas. Joga i meditacija reduciraju stres i opuštaju, a dodate li tome i veću konzumaciju zdrave hrane na najboljem ste putu da postanete optimist.

4. Čitajte knjige prije spavanja (sjećate se knjiga? – one još uvijek postoje)

Čitanje knjiga odlično je za opuštanje prije spavanja, a na vama je da odaberete knjigu koja će vas opustiti i u vama probuditi pozitivne osjećaje. Knjiga koja unosi pozitivnu energiju u vaše misli i život odlična je hrana za vašu dušu.

5. Lišite svoj telefon aplikacija koje unose negativu u vaš život

Dobar način za smanjivanje konzumacije negativnog sadržaja je i deinstalacija aplikacija koje ga donose u vašu svakodnevicu. Želite li stvarno da vas vaš mobitel obavijesti svaki puta kad se dogodi neka tragedija u svijetu? Morate li stalno upijati negativnu energiju koja vam remeti san i svakodnevicu? Naravno da ne.

Doomscrolling vrlo lako može poremetiti vaš san i učiniti vas mrzovoljnim i umornim. Pokušajte izbjegavati surfanje vijesti prije spavanja i nemojte da ono utječe na vašu intimu, povezanost s obitelji i prijateljima, pa i na vaš posao.