Štrukli: 30 ukusnih recepata za slane i slatke varijacije

Štrukli: 30 ukusnih recepata za slane i slatke varijacije
Shutterstock

Štrukli su tradicionalno jelo koje potiče iz slovenske kuhinje, ali su također popularne u drugim dijelovima srednje Europe, kao što su Češka, Slovačka i Austrija. Štrukle su vrsta tijesta ispunjenog raznim nadjevima, često sira ili voćem, i mogu se posluživati kao slani ili slatki obrok. Postoje neki osnovni sastojci koji se koriste kod pripreme svake vrste štrukli, a to su:

  • Tijesto (za tijesto možete koristiti gotovo tijesto ili pripremiti svoje od brašna, jaja, soli i vode)
  • Nadjev (možete koristiti sir, voće, šećer, vaniliju, kiselo vrhnje, jaja, sol, i druge sastojke, ovisno o receptu)

Osnovna priprema štrukli

  1. Ako pripremate tijesto, pomiješajte brašno, jaja i prstohvat soli u zdjeli.
  2. Dodajte vodu postupno dok tijesto ne postane glatko i elastično. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odmara oko 30 minuta.
  3. Za slane štrukle, možete koristiti svježi sir ili neki drugi sir po vašem izboru. Dodajte jaja, kiselo vrhnje, sol i po želji začine.
  4. Za slatke štrukle, možete koristiti voće po izboru, kao što su jabuke, trešnje ili marelice. Dodajte šećer, vaniliju i druge začine po ukusu.
  5. Razvaljajte tijesto na tanki pravokutnik ili kvadrat na pobrašnjenoj površini.
  6. Premažite pripremljeni nadjev po tijestu.
  7. Pažljivo preklopite tijesto preko nadjeva kako biste stvorili rolu ili paket.
  8. Stavite štrukle u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok ne postanu zlatno smeđe, obično oko 25-30 minuta na 180°C.
  9. Izvadite štrukle iz pećnice i ostavite ih da se malo ohlade prije nego što ih narežete na kriške i poslužite.

Ovo je osnovni recept za štrukle, ali postoje mnoge varijacije i regionalne različitosti. Možete eksperimentirati s različitim nadjevima i začinima kako biste stvorili štrukle po svom ukusu. Štrukle se često poslužuju tople i mogu biti glavno jelo ili desert, ovisno o nadjevu koji koristite. U nastavku vam donosimo različite varijacije osnovnog recepta koje uključuju različita punjenja.

Slani štrukli sa sirom

Sastojci:

  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto (možete koristiti gotovo tijesto ili napraviti svoje)

Priprema:

  1. Pomiješajte svježi sir, jaja, kiselo vrhnje, sol i papar u zdjeli.
  2. Razvaljajte tijesto u tanki pravokutnik.
  3. Premažite pripremljenim nadjevom po tijestu, a zatim zarolajte tijesto.
  4. Stavite u pećnicu i pecite dok ne postane zlatno smeđe.
Štrukli
Shutterstock

Slatki štrukli s trešnjama

Sastojci:

  • 500 g trešanja (svježih ili zamrznutih)
  • 100 g šećera
  • 1 žlica gustina
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte trešnje, šećer i gustin u posudi.
  2. Razvaljajte tijesto, dodajte pripremljeni nadjev i zarolajte.
  3. Pecite dok ne postane zlatno smeđe.

Slane štrukle s šunkom i sirom

Sastojci:

  • 200 g kuhane šunke, nasjeckane
  • 200 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte šunku, svježi sir, jaja, kiselo vrhnje, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto i napravite štrukle.
  3. Pecite dok ne postanu zlatno smeđe.

Slatki štrukli s jabukama i cimetom

Sastojci:

  • 4 jabuke, oguljene, izrezane na kriške
  • 100 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte jabuke, šećer i cimet.
  2. Napravite štrukle s pripremljenim nadjevom.
  3. Pecite i pospite šećerom u prahu po izlasku iz pećnice.

Slane štrukle s blitvom

Sastojci:

  • 500 g blitve, narezane
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 200 g svježeg sira
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Dinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju, dodajte blitvu i pirjajte dok ne omekša.
  2. Dodajte svježi sir, sol i papar.
  3. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slatki štrukli s makom

Sastojci:

  • 200 g mljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice meda
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte mak, šećer i med.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
  3. Poslužite posipane šećerom u prahu.

Slane štrukle s krumpirom i lukom

Sastojci:

  • 3 krumpira, kuhana i nasjeckana
  • 1 luk, sitno nasjeckan i popržen
  • 200 g svježeg sira
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte krumpir, luk, svježi sir, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slatki štrukli s višnjama

Sastojci:

  • 500 g svježih višanja (možete koristiti i zamrznute)
  • 100 g šećera
  • Tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte višnje i šećer.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slani štrukli s tikvicama i feta sirom

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice, naribane i ocijeđene
  • 200 g feta sira
  • 2 jaja
  • Sol i papar po ukusu
  • Tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte tikvice, feta sir, jaja, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatki štrukli
Shutterstock

Slatki štrukli s bundevom i vanilijom

  • Sastojci:
  • 300 g pirea od bundeve
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte pire od bundeve, smeđi šećer i vaniliju.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Poslužite.

Slani štrukli s mljevenim mesom

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (npr. junetina)
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 200 g svježeg sira
  • Sol i papar po ukusu
  • Tijesto

Priprema:

  1. Popržite luk i češnjak, dodajte mljeveno meso i pirjajte dok ne postane smeđe.
  2. Dodajte svježi sir, sol i papar.
  3. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slatki štrukli s marelicama i bademima

Sastojci:

  • 500 g svježih ili konzerviranih marelica
  • 100 g mljevenih badema
  • 100 g šećera
  • tijesto

Priprema:

  1. Nasjeckajte marelice i pomiješajte ih s mljevenim bademima i šećerom.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slani štrukli s gljivama i sirom

Sastojci:

  • 200 g gljiva (npr. šampinjoni), nasjeckanih
  • 200 g svježeg sira
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Popržite luk i gljive dok ne omekšaju, dodajte svježi sir, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slatke štrukle s čokoladom i lješnjacima

Sastojci:

  • 100 g čokolade, nasjeckane
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g šećera
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte čokoladu, mljevene lješnjake i šećer.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slani štrukli sa špinatom i feta sirom

Sastojci:

  • 300 g svježeg špinata
  • 200 g feta sira
  • 2 jaja
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Blanširajte špinat, ocijedite ga i nasjeckajte.
  2. Pomiješajte špinat, feta sir, jaja, sol i papar.
  3. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slatke štrukle s limunom i makom

Sastojci:

  • 100 g mljevenog maka
  • Korica i sok od 1 limuna
  • 100 g šećera
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte mljeveni mak, koricu i sok od limuna, te šećer.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slani štrukli s brokulom i cheddar sirom

Sastojci:

  • 300 g brokule, skuhane i narezane
  • 200 g cheddar sira, naribanog
  • 2 jaja
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte brokulu, cheddar sir, jaja, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Izrada tijesta
Shutterstock

Slatke štrukle s malinama i krem sirom

Sastojci:

  • 300 g svježih malina
  • 200 g krem sira
  • 100 g šećera
  • Tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte maline, krem sir i šećer.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slane štrukle s tikvicama i kravljim sirom

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice, naribane i ocijeđene
  • 200 g kravljeg sira
  • 2 jaja
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte naribane tikvice, kravlji sir, jaja, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slane štrukle s rajčicom i mozzarellom

Sastojci:

  • 2 rajčice, narezane na kolutove
  • 200 g mozzarelle, narezane na kockice
  • Svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Napravite tijesto i razvaljajte ga.
  2. Stavite kolutove rajčice, komadiće mozzarelle i svježi bosiljak po tijestu.
  3. Posolite, popaprite i pokapajte maslinovim uljem.
  4. Zarolajte i pecite dok ne postane zlatno smeđe.

Slatki štrukli s jagodama

Sastojci:

  • 500 g svježih jagoda
  • 100 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • Tijesto

Priprema:

  1. Izmiksajte jagode, šećer i limunov sok.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slane štrukle s brokolijem i gaudom

Sastojci:

  • 300 g brokule, skuhane i nasjeckane
  • 200 g gauda sira, naribanog
  • 2 jaja
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte brokulu, gauda sir, jaja, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slatki štrukli s kruškama i cimetom

Sastojci:

  • 4 kruške, oguljene, izrezane na kriške
  • 100 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte kruške, šećer i cimet.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Izrada štrukli
Shutterstock

Slane štrukle s tikvicama i pancetom

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice, naribane i ocijeđene
  • 100 g pancete, nasjeckane
  • 200 g svježeg sira
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte naribane tikvice, pancetu, svježi sir, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slatke štrukle sa smokvama i medom

Sastojci:

  • 200 g svježih smokava, narezanih
  • 100 g meda
  • 100 g mljevenih orašastih plodova (npr. lješnjaci, bademi)
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte smokve, med i mljevene orašaste plodove.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slane štrukle s tunom i kaparima

Sastojci:

  • 1 konzerva tune u salamuri, ocijeđena
  • 2 žlice kapara
  • 200 g svježeg sira
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte tunu, kapare, svježi sir, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slatke štrukle sa smjesom suhog voća i oraha

Sastojci:

  • 100 g smjese suhog voća (npr. marelice, šljive, grožđice), nasjeckane
  • 100 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte suho voće, mljevene orahe i šećer.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slane štrukle s paprikom i kiselim krastavcima

Sastojci:

  • 2 crvene paprike, narezane na trakice
  • 100 g kiselog krastavca, nasjeckanog
  • 200 g svježeg sira
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte papriku, kiseli krastavac, svježi sir, sol i papar.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Štrukli sa sirom
Shutterstock

Slatke štrukle sa šumskim voćem

Sastojci:

  • 300 g smjese šumskog voća (npr. borovnice, maline, kupine)
  • 100 g šećera
  • tijesto

Priprema:

  1. Pomiješajte šumsko voće i šećer.
  2. Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.

Slane štrukle s krumpirom i dimljenim sirom

Sastojci:

  • 3 velika krumpira, oguljena i narezana na kolutove
  • 200 g dimljenog sira, naribanog
  • 2 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • sol i papar po ukusu
  • tijesto

Priprema:

  1. Kuhajte krumpire u slanoj vodi dok ne omekšaju, a zatim ih ocijedite i zgnječite.
  2. U zdjeli pomiješajte zgnječeni krumpir, naribani dimljeni sir, jaja, kiselo vrhnje, sol i papar.
  3. Napravite tijesto i razvaljajte ga u pravokutnik.
  4. Premažite pripremljenim nadjevom po tijestu i zarolajte ga.
  5. Stavite štrukle u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok ne postanu zlatno smeđe.
  6. Poslužite tople i uživajte!

Ovi recepti nude različite kombinacije okusa i mogućnosti za štrukle koje će zadovoljiti različite ukuse i preferencije. Uživajte u pripremi i degustaciji!

Štrukli su raznovrsno jelo koje se može pripremiti na mnogo načina, kako slani tako i slatki. Ovi recepti nude mnogo mogućnosti za eksperimentiranje s različitim nadjevima i okusima, što čini štrukle omiljenim jelom u srednjoj Europi i drugim dijelovima svijeta. Bez obzira jeste li više za tradicionalne slane štrukle s sirom ili preferirate slatke štrukle s voćem, orašastim plodovima i začinima, štrukli su ukusno jelo koje će zadovoljiti vaše nepce. Isprobajte različite recepte i prilagodite ih svojim preferencijama kako biste stvorili savršene štrukle za svoje obitelji i goste.