Štrukli su tradicionalno jelo koje potiče iz slovenske kuhinje, ali su također popularne u drugim dijelovima srednje Europe, kao što su Češka, Slovačka i Austrija. Štrukle su vrsta tijesta ispunjenog raznim nadjevima, često sira ili voćem, i mogu se posluživati kao slani ili slatki obrok. Postoje neki osnovni sastojci koji se koriste kod pripreme svake vrste štrukli, a to su:
- Tijesto (za tijesto možete koristiti gotovo tijesto ili pripremiti svoje od brašna, jaja, soli i vode)
- Nadjev (možete koristiti sir, voće, šećer, vaniliju, kiselo vrhnje, jaja, sol, i druge sastojke, ovisno o receptu)
Osnovna priprema štrukli
- Ako pripremate tijesto, pomiješajte brašno, jaja i prstohvat soli u zdjeli.
- Dodajte vodu postupno dok tijesto ne postane glatko i elastično. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odmara oko 30 minuta.
- Za slane štrukle, možete koristiti svježi sir ili neki drugi sir po vašem izboru. Dodajte jaja, kiselo vrhnje, sol i po želji začine.
- Za slatke štrukle, možete koristiti voće po izboru, kao što su jabuke, trešnje ili marelice. Dodajte šećer, vaniliju i druge začine po ukusu.
- Razvaljajte tijesto na tanki pravokutnik ili kvadrat na pobrašnjenoj površini.
- Premažite pripremljeni nadjev po tijestu.
- Pažljivo preklopite tijesto preko nadjeva kako biste stvorili rolu ili paket.
- Stavite štrukle u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok ne postanu zlatno smeđe, obično oko 25-30 minuta na 180°C.
- Izvadite štrukle iz pećnice i ostavite ih da se malo ohlade prije nego što ih narežete na kriške i poslužite.
Ovo je osnovni recept za štrukle, ali postoje mnoge varijacije i regionalne različitosti. Možete eksperimentirati s različitim nadjevima i začinima kako biste stvorili štrukle po svom ukusu. Štrukle se često poslužuju tople i mogu biti glavno jelo ili desert, ovisno o nadjevu koji koristite. U nastavku vam donosimo različite varijacije osnovnog recepta koje uključuju različita punjenja.
Slani štrukli sa sirom
Sastojci:
- 500 g svježeg sira
- 2 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- sol i papar po ukusu
- tijesto (možete koristiti gotovo tijesto ili napraviti svoje)
Priprema:
- Pomiješajte svježi sir, jaja, kiselo vrhnje, sol i papar u zdjeli.
- Razvaljajte tijesto u tanki pravokutnik.
- Premažite pripremljenim nadjevom po tijestu, a zatim zarolajte tijesto.
- Stavite u pećnicu i pecite dok ne postane zlatno smeđe.
Slatki štrukli s trešnjama
Sastojci:
- 500 g trešanja (svježih ili zamrznutih)
- 100 g šećera
- 1 žlica gustina
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte trešnje, šećer i gustin u posudi.
- Razvaljajte tijesto, dodajte pripremljeni nadjev i zarolajte.
- Pecite dok ne postane zlatno smeđe.
Slane štrukle s šunkom i sirom
Sastojci:
- 200 g kuhane šunke, nasjeckane
- 200 g svježeg sira
- 2 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte šunku, svježi sir, jaja, kiselo vrhnje, sol i papar.
- Pripremite tijesto i napravite štrukle.
- Pecite dok ne postanu zlatno smeđe.
Slatki štrukli s jabukama i cimetom
Sastojci:
- 4 jabuke, oguljene, izrezane na kriške
- 100 g šećera
- 1 žličica cimeta
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte jabuke, šećer i cimet.
- Napravite štrukle s pripremljenim nadjevom.
- Pecite i pospite šećerom u prahu po izlasku iz pećnice.
Slane štrukle s blitvom
Sastojci:
- 500 g blitve, narezane
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 200 g svježeg sira
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Dinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju, dodajte blitvu i pirjajte dok ne omekša.
- Dodajte svježi sir, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatki štrukli s makom
Sastojci:
- 200 g mljevenog maka
- 100 g šećera
- 2 žlice meda
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte mak, šećer i med.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
- Poslužite posipane šećerom u prahu.
Slane štrukle s krumpirom i lukom
Sastojci:
- 3 krumpira, kuhana i nasjeckana
- 1 luk, sitno nasjeckan i popržen
- 200 g svježeg sira
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte krumpir, luk, svježi sir, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatki štrukli s višnjama
Sastojci:
- 500 g svježih višanja (možete koristiti i zamrznute)
- 100 g šećera
- Tijesto
Priprema:
- Pomiješajte višnje i šećer.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slani štrukli s tikvicama i feta sirom
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, naribane i ocijeđene
- 200 g feta sira
- 2 jaja
- Sol i papar po ukusu
- Tijesto
Priprema:
- Pomiješajte tikvice, feta sir, jaja, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatki štrukli s bundevom i vanilijom
- Sastojci:
- 300 g pirea od bundeve
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Tijesto
Priprema:
- Pomiješajte pire od bundeve, smeđi šećer i vaniliju.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Poslužite.
Slani štrukli s mljevenim mesom
Sastojci:
- 300 g mljevenog mesa (npr. junetina)
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 200 g svježeg sira
- Sol i papar po ukusu
- Tijesto
Priprema:
- Popržite luk i češnjak, dodajte mljeveno meso i pirjajte dok ne postane smeđe.
- Dodajte svježi sir, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatki štrukli s marelicama i bademima
Sastojci:
- 500 g svježih ili konzerviranih marelica
- 100 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- tijesto
Priprema:
- Nasjeckajte marelice i pomiješajte ih s mljevenim bademima i šećerom.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slani štrukli s gljivama i sirom
Sastojci:
- 200 g gljiva (npr. šampinjoni), nasjeckanih
- 200 g svježeg sira
- 1 luk, sitno nasjeckan
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Popržite luk i gljive dok ne omekšaju, dodajte svježi sir, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatke štrukle s čokoladom i lješnjacima
Sastojci:
- 100 g čokolade, nasjeckane
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 100 g šećera
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte čokoladu, mljevene lješnjake i šećer.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slani štrukli sa špinatom i feta sirom
Sastojci:
- 300 g svježeg špinata
- 200 g feta sira
- 2 jaja
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Blanširajte špinat, ocijedite ga i nasjeckajte.
- Pomiješajte špinat, feta sir, jaja, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatke štrukle s limunom i makom
Sastojci:
- 100 g mljevenog maka
- Korica i sok od 1 limuna
- 100 g šećera
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte mljeveni mak, koricu i sok od limuna, te šećer.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slani štrukli s brokulom i cheddar sirom
Sastojci:
- 300 g brokule, skuhane i narezane
- 200 g cheddar sira, naribanog
- 2 jaja
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte brokulu, cheddar sir, jaja, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatke štrukle s malinama i krem sirom
Sastojci:
- 300 g svježih malina
- 200 g krem sira
- 100 g šećera
- Tijesto
Priprema:
- Pomiješajte maline, krem sir i šećer.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slane štrukle s tikvicama i kravljim sirom
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, naribane i ocijeđene
- 200 g kravljeg sira
- 2 jaja
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte naribane tikvice, kravlji sir, jaja, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slane štrukle s rajčicom i mozzarellom
Sastojci:
- 2 rajčice, narezane na kolutove
- 200 g mozzarelle, narezane na kockice
- Svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Napravite tijesto i razvaljajte ga.
- Stavite kolutove rajčice, komadiće mozzarelle i svježi bosiljak po tijestu.
- Posolite, popaprite i pokapajte maslinovim uljem.
- Zarolajte i pecite dok ne postane zlatno smeđe.
Slatki štrukli s jagodama
Sastojci:
- 500 g svježih jagoda
- 100 g šećera
- 1 žlica limunovog soka
- Tijesto
Priprema:
- Izmiksajte jagode, šećer i limunov sok.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slane štrukle s brokolijem i gaudom
Sastojci:
- 300 g brokule, skuhane i nasjeckane
- 200 g gauda sira, naribanog
- 2 jaja
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte brokulu, gauda sir, jaja, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatki štrukli s kruškama i cimetom
Sastojci:
- 4 kruške, oguljene, izrezane na kriške
- 100 g šećera
- 1 žličica cimeta
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte kruške, šećer i cimet.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slane štrukle s tikvicama i pancetom
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, naribane i ocijeđene
- 100 g pancete, nasjeckane
- 200 g svježeg sira
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte naribane tikvice, pancetu, svježi sir, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatke štrukle sa smokvama i medom
Sastojci:
- 200 g svježih smokava, narezanih
- 100 g meda
- 100 g mljevenih orašastih plodova (npr. lješnjaci, bademi)
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte smokve, med i mljevene orašaste plodove.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slane štrukle s tunom i kaparima
Sastojci:
- 1 konzerva tune u salamuri, ocijeđena
- 2 žlice kapara
- 200 g svježeg sira
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte tunu, kapare, svježi sir, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatke štrukle sa smjesom suhog voća i oraha
Sastojci:
- 100 g smjese suhog voća (npr. marelice, šljive, grožđice), nasjeckane
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte suho voće, mljevene orahe i šećer.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slane štrukle s paprikom i kiselim krastavcima
Sastojci:
- 2 crvene paprike, narezane na trakice
- 100 g kiselog krastavca, nasjeckanog
- 200 g svježeg sira
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte papriku, kiseli krastavac, svježi sir, sol i papar.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slatke štrukle sa šumskim voćem
Sastojci:
- 300 g smjese šumskog voća (npr. borovnice, maline, kupine)
- 100 g šećera
- tijesto
Priprema:
- Pomiješajte šumsko voće i šećer.
- Pripremite tijesto, napravite štrukle s nadjevom i pecite.
Slane štrukle s krumpirom i dimljenim sirom
Sastojci:
- 3 velika krumpira, oguljena i narezana na kolutove
- 200 g dimljenog sira, naribanog
- 2 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- sol i papar po ukusu
- tijesto
Priprema:
- Kuhajte krumpire u slanoj vodi dok ne omekšaju, a zatim ih ocijedite i zgnječite.
- U zdjeli pomiješajte zgnječeni krumpir, naribani dimljeni sir, jaja, kiselo vrhnje, sol i papar.
- Napravite tijesto i razvaljajte ga u pravokutnik.
- Premažite pripremljenim nadjevom po tijestu i zarolajte ga.
- Stavite štrukle u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok ne postanu zlatno smeđe.
- Poslužite tople i uživajte!
Ovi recepti nude različite kombinacije okusa i mogućnosti za štrukle koje će zadovoljiti različite ukuse i preferencije. Uživajte u pripremi i degustaciji!
Štrukli su raznovrsno jelo koje se može pripremiti na mnogo načina, kako slani tako i slatki. Ovi recepti nude mnogo mogućnosti za eksperimentiranje s različitim nadjevima i okusima, što čini štrukle omiljenim jelom u srednjoj Europi i drugim dijelovima svijeta. Bez obzira jeste li više za tradicionalne slane štrukle s sirom ili preferirate slatke štrukle s voćem, orašastim plodovima i začinima, štrukli su ukusno jelo koje će zadovoljiti vaše nepce. Isprobajte različite recepte i prilagodite ih svojim preferencijama kako biste stvorili savršene štrukle za svoje obitelji i goste.