Tikvice su svestrano i hranjivo povrće koje se može koristiti u raznim jelima. Pripada obitelji ljetnih tikvica i odlikuje se blagim okusom i nježnim mesom. Tikvice nisu samo ukusne, već imaju i malo kalorija, što ih čini popularnim izborom za one koji žele uključiti više povrća u svoju prehranu. U ovom ćemo članku istražiti neke od mnogih načina na koje možete uživati u ovom divnom povrću. Evo 20 recepata za slasna jela od tikvica koje možete isprobati.
Rezanci od tikvica s pestom i cherry rajčicama
Sastojci:
- 3-4 srednje velike tikvice, spiralizirane u rezance
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- 1/2 šalice svježeg lišća bosiljka
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 1/4 šalice pinjola
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- posolite i popaprite po ukusu
Upute:
U blenderu pomiješajte bosiljak, parmezan, pinjole, češnjak i maslinovo ulje. Miješajte dok ne postane glatko da dobijete pesto umak.
U većoj tavi pirjajte rezance od tikvica 2-3 minute dok malo ne omekšaju.
Dodajte cherry rajčice i kuhajte još 2 minute.
Prelijte rezance od tikvica i rajčice pesto umakom.
Začinite solju i paprom, a zatim po želji poslužite s dodatnim parmezanom.
Punjeni brodovi od tikvica
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- 220 g mljevene junetine ili puretine
- 1/2 šalice luka narezanog na kockice
- 1/2 šalice paprike narezane na kockice
- 1 šalica rajčice narezane na kockice
- 1 šalica kuhane riže
- 1 žličica talijanskog začina
- posolite i popaprite po ukusu
- 1 šalica naribanog mozzarella sira
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Tikvice prerežite po dužini na pola i izdubite meso tako da ostane ljuska u obliku čamca.
U tavi dinstati mljeveno meso, luk i papriku dok ne porumene. Ocijedite višak masnoće.
Umiješajte rajčice narezane na kockice, kuhanu rižu, talijanske začine, sol i papar.
Svaku lađicu od tikvica napunite smjesom i na vrh stavite narezanu mozzarellu.
Pecite 20-25 minuta, ili dok tikvice ne omekšaju, a sir postane mjehurić i zlatne boje.
Popečci od tikvica i kukuruza
Sastojci:
- 2 srednje tikvice naribati i ocijediti višak vlage
- 1 šalica kukuruznih zrna (svježih ili smrznutih)
- 1/2 šalice ribanog cheddar sira
- 2 zelena luka, sitno nasjeckana
- 1/4 šalice višenamjenskog brašna
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 1 jaje
- posolite i popaprite po ukusu
- biljno ulje za prženje
Upute:
U zdjeli pomiješajte naribane tikvice, kukuruz, cheddar sir, mladi luk, brašno, krušne mrvice, jaje, sol i papar.
Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
U vruće ulje stavljajte žlice smjese tikvica i kukuruza i lagano ih spljoštite lopaticom.
Pržite dok ne porumene s obje strane, oko 3-4 minute sa svake strane.
Ocijedite na papirnatim ručnicima i poslužite s umakom po želji.
Gratinirane tikvice i rajčice
Sastojci:
- 4 srednje tikvice, tanko narezane
- 2 velike rajčice, tanko narezane
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog
- 2 žlice svježeg lišća timijana
- posolite i popaprite po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
U velikoj zdjeli pomiješajte kriške tikvica i rajčice s mljevenim češnjakom, soli, paprom, bosiljkom i timijanom.
U posebnoj zdjeli pomiješajte naribani parmezan i krušne mrvice.
Posudu za pečenje namažite maslinovim uljem i naizmjenično slažite ploške tikvica i rajčice.
Po vrhu ravnomjerno pospite mješavinu parmezana i krušnih mrvica.
Pecite 30-35 minuta ili dok vrh ne porumeni, a povrće omekša.
Curry od tikvica i slanutka
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, narezane na kockice
- 1 konzerva slanutka, ocijeđenog i ispranog
- 1 glavica luka sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 limenka rajčice narezane na kockice
- 2 žlice curry praha
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice pahuljica crvene paprike (po želji)
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- posolite i popaprite po ukusu
- svježi cilantro za ukras
- kuhana riža ili naan kruh za posluživanje
Upute:
U velikoj tavi pirjajte nasjeckani luk i češnjak na malo ulja dok ne postanu prozirni.
Dodajte tikvice narezane na kockice i nastavite kuhati nekoliko minuta.
Umiješajte curry prah, kumin, korijander, kurkumu i ljuskice crvene paprike i kuhajte još minutu.
Ulijte rajčice narezane na kockice, slanutak i kokosovo mlijeko. Dobro promiješajte i ostavite da se kuha oko 15-20 minuta dok tikvice ne omekšaju, a umak se zgusne.
Začinite solju i paprom po ukusu.
Poslužite preko kuhane riže ili uz naan kruh, ukrašeno svježim cilantrom.
Lazanje od tikvica
Sastojci:
- 4 srednje tikvice, tanko narezane po dužini
- 1 funta mljevene junetine ili talijanske kobasice (po želji)
- 1 glavica luka sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 konzerva zgnječenih rajčica
- 1 limenka paste od rajčice
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenog origana
- posolite i popaprite po ukusu
- 2 šalice ricotta sira
- 1 šalica naribanog mozzarella sira
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- listovi svježeg bosiljka za ukras
Upute:
U velikoj tavi kuhajte mljeveno meso (ako ga koristite) dok ne porumeni. Dodajte nasjeckani luk i češnjak i pirjajte dok ne omekšaju.
Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, sušeni bosiljak, sušeni origano, sol i papar. Pirjajte oko 10 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190°C.
U posudu za pečenje složite narezane tikvice, zatim sloj mesnog umaka, sloj ricotta sira i pospite mozzarellom i parmezanom. Ponavljajte ove slojeve dok ne potrošite sve sastojke.
Pecite 30-35 minuta ili dok lazanje ne zapeče, a tikvice omekšaju.
Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg bosiljka.
Salata od tikvica i kukuruza
Sastojci:
- 3 srednje tikvice, tanko narezane
- 1 1/2 šalice svježih kukuruznih zrna (izrezanih od 2-3 klasja)
- 1/2 crvenog luka, sitno nasjeckanog
- 1/4 šalice svježeg cilantra, nasjeckanog
- sok od 2 limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- posolite i popaprite po ukusu
Upute:
U velikoj zdjeli pomiješajte narezane tikvice, svježa zrna kukuruza, nasjeckani crveni luk i cilantro.
U maloj zdjeli pomiješajte sok limete i maslinovo ulje. Posolite i popaprite.
Prelijte preljev preko smjese tikvica i pomiješajte.
Ohladite salatu u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.
Torta od tikvica i kozjeg sira
Sastojci:
- 1 list lisnatog tijesta, odmrznut
- 2 srednje tikvice, tanko narezane
- 110 g kozjeg sira, izmrvljenog
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica svježeg lišća majčine dušice
- posolite i popaprite po ukusu
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
List lisnatog tijesta razvaljajte na pleh obložen papirom za pečenje.
U zdjelu pomiješajte kriške tikvica s maslinovim uljem, timijanom, soli i paprom.
Po lisnatom tijestu rasporedite ploške tikvica.
Po tikvicama ravnomjerno pospite izmrvljeni kozji sir i naribani parmezan.
Pecite 20-25 minuta ili dok tijesto ne porumeni, a tikvice omekšaju.
Ostavite da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.
Prženje od tikvica i gljiva
Sastojci:
- 3 srednje tikvice, tanko narezane
- 220 g gljiva, narezanih
- 1 crvena paprika, tanko narezana
- 1/4 šalice soja umaka
- 2 žlice sezamovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica đumbira, naribanog
- 2 žlice meda ili smeđeg šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 2 žlice vode
- kuhana riža ili rezanci za posluživanje
Upute:
U maloj posudi pomiješajte sojin umak, sezamovo ulje, češnjak, đumbir, med ili smeđi šećer, kukuruzni škrob i vodu da napravite umak za prženje.
Zagrijte veliku tavu ili wok na jakoj vatri. Dodati malo ulja i uz miješanje pržiti gljive i papriku dok ne počnu omekšati.
Dodajte kriške tikvica i nastavite miješajući pržiti nekoliko minuta dok ne postanu hrskave.
Umak za prženje prelijte preko povrća i dobro promiješajte da se prekrije.
Kuhajte još 2-3 minute dok se umak ne zgusne.
Poslužite preko kuhane riže ili rezanaca.
Kruh od tikvica
Sastojci:
- 2 šalice naribanih tikvica (otprilike 2 srednje velike tikvice)
- 3 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/2 šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1/2 šalice biljnog ulja
- 1 1/2 šalice granuliranog šećera
- 3 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica nasjeckanih oraha ili komadića čokolade (po želji)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite i pobrašnite dva kalupa za kruh.
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić.
U drugoj velikoj zdjeli pomiješajte omekšali maslac, biljno ulje i šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto.
Umutite jedno po jedno jaje, zatim umiješajte ekstrakt vanilije.
Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine.
Ubacite naribane tikvice i orahe ili komadiće čokolade (ako koristite).
Ravnomjerno podijelite tijesto između pripremljenih kalupa za kruh.
Pecite 50-60 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite kruh od tikvica da se ohladi u posudama oko 10 minuta, zatim ih izvadite iz posuda i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki prije rezanja.
Paprike punjene tikvicama i kvinojom
Sastojci:
- 4 velike paprike babure, bilo koje boje
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 2 srednje tikvice, narezane na kockice
- 1 šalica crnog graha, kuhanog i ocijeđenog
- 1 šalica kukuruznih zrna (svježih ili smrznutih)
- 1 žličica kumina
- 1/2 žličice čilija u prahu
- posolite i popaprite po ukusu
- 1 šalica nasjeckanog cheddar sira (po želji)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Paprikama odrežite vrhove i uklonite sjemenke i opne.
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, tikvice narezane na kockice, crni grah, kukuruz, kumin, čili u prahu, sol i papar.
Svaku papriku napunite mješavinom kvinoje i stavite u posudu za pečenje.
Po želji svaku punjenu papriku pospite naribanim cheddar sirom.
Pokrijte posudu za pečenje folijom i pecite 25-30 minuta, ili dok paprike ne omekšaju.
Uklonite foliju i pecite dodatnih 5-10 minuta dok se sir ne otopi i postane mjehurić.
Smeđi kolači od tikvica i krumpira
Sastojci:
- 2 srednje tikvice naribati i ocijediti višak vlage
- 2 srednja krumpira, oguljena i naribana
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog luka
- 1/4 šalice višenamjenskog brašna
- 1 jaje, tučeno
- posolite i popaprite po ukusu
- biljno ulje za prženje
Upute:
U velikoj zdjeli pomiješajte naribane tikvice, naribani krumpir, nasjeckani luk, brašno, razmućeno jaje, sol i papar.
Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
Ubacite žlice mješavine tikvica i krumpira u vruće ulje i poravnajte ih lopaticom kako biste dobili smeđu boju.
Pržite dok ne porumene i hrskaju s obje strane, oko 3-4 minute po strani.
Ocijedite na papirnatim ručnicima i po želji poslužite s kiselim vrhnjem ili umakom od jabuka.
Galette od tikvica i rajčice
Sastojci:
- 1 ohlađena kora za pitu ili domaće tijesto za pitu
- 2 srednje tikvice, tanko narezane
- 2 srednje rajčice, tanko narezane
- 1 šalica naribanog mozzarella sira
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 2 žlice svježeg lišća bosiljka, nasjeckanog
- 1 žlica maslinovog ulja
- posolite i popaprite po ukusu
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Koru za pitu razvaljajte na pleh obložen papirom za pečenje.
U zdjeli pomiješajte narezane tikvice i rajčice. Pokapajte maslinovim uljem i začinite solju i paprom.
Rasporedite kriške tikvica i rajčice u sredinu kore za pitu, ostavljajući obrub oko rubova.
Po povrću pospite mozzarellu i parmezan i preklopite rubove kore preko nadjeva.
Pecite 25-30 minuta ili dok korica ne porumeni, a povrće omekša.
Prije posluživanja ukrasite svježim bosiljkom.
Salata od tikvica i slanutka s vinogretom od limuna
Sastojci:
- 3 srednje tikvice, spiralizirane ili tanko narezane
- 1 konzerva slanutka, ocijeđena i isprana
- 1/2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih
- 1/4 šalice crvenog luka, tanko narezanog
- 1/4 šalice svježeg peršina, nasjeckanog
- 1/4 šalice izmrvljenog feta sira (po želji)
Vinaigrette od limuna:
- 3 žlice maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- 1 režanj češnjaka, samljeven
- Posolite i popaprite po ukusu
Upute:
U velikoj zdjeli za salatu pomiješajte spiralizirane ili tanko narezane tikvice, slanutak, cherry rajčice, crveni luk i svježi peršin.
U posebnoj maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, mljeveni češnjak, sol i papar kako biste napravili vinaigrette.
Prelijte vinaigrette od limuna preko salate i promiješajte da se sjedini.
Po želji prije posluživanja po vrhu pospite izmrvljeni feta sir.
Pileća prsa punjena tikvicama i špinatom
Sastojci:
- 4 pileća prsa bez kože i kostiju
- 1 srednju tikvicu naribati i ocijediti višak vlage
- 1 šalica svježeg špinata, nasjeckanog
- 1/2 šalice naribanog mozzarella sira
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica talijanskog začina
- posolite i popaprite po ukusu
- maslinovo ulje za prženje
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
U zdjeli pomiješajte naribane tikvice, nasjeckani špinat, mozzarella sir, parmezan, mljeveni češnjak, talijanski začin, sol i papar.
Zarežite džep na svaka pileća prsa, pazeći da ne zarežete do kraja.
Napunite svaka pileća prsa mješavinom tikvica i špinata.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi za pećnicu na srednje jakoj vatri.
Nadjevena pileća prsa pecite 2-3 minute sa svake strane dok ne porumene.
Prebacite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta ili dok piletina ne bude pečena i više ne postane ružičasta u sredini.
Poslužite vruće.
Tjestenina od tikvica i sušenih rajčica
Sastojci:
- 220 g tjestenine po vašem izboru
- 2 srednje tikvice, tanko narezane
- 1/2 šalice sušene rajčice, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- listovi svježeg bosiljka za ukras (po želji)
- posolite i popaprite po ukusu
Upute:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedite i ostavite sa strane.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i narezane tikvice. Pirjajte dok tikvice ne omekšaju i lagano porumene.
Dodajte sušene rajčice u tavu i pirjajte još 2-3 minute.
Kuhanu tjesteninu pomiješajte s mješavinom tikvica i sušenih rajčica.
Začinite solju, paprom i naribanim parmezanom.
Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg bosiljka.
Juha od tikvica i avokada
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, nasjeckane
- 2 zrela avokada, oguljena i bez koštice
- 1/2 luka nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 4 šalice juhe od povrća
- sok od 1 limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- posolite i popaprite po ukusu
- svježi cilantro za ukras (po želji)
Upute:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte dok luk ne postane proziran.
Dodajte nasjeckane tikvice i pirjajte ih nekoliko minuta dok ne počnu omekšati.
Ulijte juhu od povrća i smjesu zakuhajte. Kuhajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta.
Maknite lonac s vatre i pustite da se malo ohladi.
U blenderu pomiješajte smjesu kuhanih tikvica, avokada, sok limete, sol i papar. Miješajte dok ne postane glatko.
Juhu vratite u lonac i lagano zagrijte.
Ukrasite svježim cilantrom i poslužite.
Ratatouille od tikvica i patlidžana
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, narezane na ploške
- 1 srednji patlidžan, narezan na kockice
- 1 paprika, narezana na kockice
- 1 glavica luka, narezana na kockice
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 limenka rajčice narezane na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica suhe majčine dušice
- 1 žličica sušenog ružmarina
- posolite i popaprite po ukusu
- listovi svježeg bosiljka za ukras
Upute:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodati luk nasjeckan na kockice i nasjeckani češnjak. Pirjajte dok ne omekša.
U tavu dodajte narezane tikvice, patlidžan narezan na kockice i papriku narezanu na kockice. Pirjajte oko 10 minuta dok povrće ne počne omekšavati.
Umiješajte rajčice narezane na kockice, sušeni timijan, sušeni ružmarin, sol i papar.
Smanjite vatru, poklopite tavu i pirjajte 20-25 minuta uz povremeno miješanje dok svo povrće ne omekša.
Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg bosiljka.
Hash od tikvica i batata s poširanim jajima
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, narezane na kockice
- 2 manja slatka krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 1/2 luka nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 4 velika jaja
- 2 žlice maslinovog ulja
- posolite i popaprite po ukusu
- svježi peršin za ukras (po želji)
Upute:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte dok luk ne postane proziran.
U tavu dodajte batat narezan na kockice i kuhajte oko 10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počne omekšavati.
Umiješajte tikvice narezane na kockice i nastavite kuhati još 5-7 minuta dok sve povrće ne omekša i lagano porumeni.
Napravite četiri udubljenja u hash i u svako razbijte jaje.
Pokrijte tavu i kuhajte dok se jaja ne poširaju do željene razine pečenja.
Prije posluživanja posolite, popaprite i ukrasite svježim peršinom.
Muffini od tikvica i borovnica
Sastojci:
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 šalice granuliranog šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 2 jaja
- 1/2 šalice neslanog maslaca, otopljenog
- 1/2 šalice običnog jogurta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 1/2 šalice naribane tikvice (ocijeđena višak vlage)
- 1 šalica svježih ili smrznutih borovnica
Upute:
Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim podlogama.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mljeveni cimet.
U drugoj zdjeli umutite jaja pa umiješajte otopljeni maslac, obični jogurt i ekstrakt vanilije.
Umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke dok se ne sjedine.
Nježno umiješajte naribane tikvice i borovnice.
Žlicom stavljajte tijesto u kalupe za muffine, puneći svaki otprilike do 2/3.
Pecite 18-20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu muffina ne izađe čista.
Ostavite muffine da se ohlade u kalupu nekoliko minuta prije nego ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Ovih dvadeset recepata s tikvicama nudi razne okuse i mogućnosti jela, od slanih do slatkih. Bilo da tražite ideju za brzu večeru ili divan desert, ovi recepti su za vas. Uživajte u svojim kulinarskim avanturama!