S dugom poviješću, jedinstvenim značajkama, brojnim stilovima i vrhunskim kuhanjem, kineska hrana jedan je od važnih sastavnih dijelova kineske kulture. Kineska hrana i njena tradicionalna jela poznata su po svojoj boji, mirisu, okusu, značenju i izgledu.
Kineska hrana i najbolji recepti
Kako je Kina ogromna zemlja, postoje mnoge regionalne razlike u kuhinji zbog različite klime, povijesti, lokalnih namirnica, običaja objedovanja , kao i mnogih drugih stvari.
Uglavnom, u nastavku se nalaze najbolji recepti kinesku hranu koja će zadovoljiti zaista svačiji ukus. Uživajte!
Mapo tofu od gljiva
Sastojci za kinesku hranu:
- 400 g svježeg čvrstog bloka tofua
- 2 žlice uljane repice
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- Komad đumbira od 2,5 cm, oguljen i sitno nariban
- 1 crveni čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
- 150 g svježih shitake gljiva, narezanih na trakice od 1 cm
- 1 žličica suhe tostirane cijele sečuanske paprike
- 1 žlica paste od čili graha
- 2 žlice tamnog soja umaka
- 2 žlice Shaoxing rižinog vina ili suhog šerija
Za umak:
- 250 ml hladnog temeljca od povrća ili šampinjona
- 2 žlice Chinkiang crnog rižinog octa
- 2 žlice tamarija ili svijetlog soja umaka s niskim sadržajem natrija
- 1 žlica kukuruznog brašna
Za serviranje:
- veliki prstohvat pržene mljevene sečuanske paprike za ukrašavanje
- 3 mlada luka, narezana
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
Tofu ocijedite i nježno pritisnite kuhinjskim papirom da uklonite višak vlage. Alternativno, možete staviti tofu na čistu kuhinjsku krpu, staviti čistu srednju dasku za rezanje preko vrha i ostaviti 10 minuta da istisne svu višak vlage. Narežite na komade veličine 1,5 x 1,5 cm.
KORAK 2
Pomiješajte sve sastojke za umak zajedno u zdjeli.
KORAK 3
Zagrijte wok na jakoj vatri i nakapajte uljane repice. Dodajte češnjak, đumbir i čili i miješajte nekoliko sekundi. Ubacite gljive i pržite nekoliko sekundi uz miješanje, zatim dodajte sečuanski papar i tofu, lagano miješajući. Dodajte pastu od čilija i tamni sojin umak, a zatim rižino vino Shaoxing ili šeri. Ulijte sastojke za umak, sve promiješajte da se sjedini i dovedite do mjehurića, kuhajući 1 minutu.
KORAK 4
Prebacite na tanjur za posluživanje i pospite mljevenom tostiranom sečuanskom paprikom i mladim lukom za posluživanje.
Pržena govedina s đumbirom
Sastojci za kinesku hranu:
- 350 g nemasne junetine, narezane poprečno na tanke ploške (treba vam komad koji se brzo kuha, poput sitnog odreska)
- 1 stabljika limunske trave, obrezana i sitno nasjeckana
- 1 žlica soja umaka
- 2 žlice ribljeg umaka
- 4 žličice smeđeg šećera
- ½ žličice čili pahuljica
- 1 limeta, ocijeđena
- 3 žlice biljnog ulja
- 1 zelena paprika, tanko narezana
- 2 vezice mladog luka odvojiti zelene i bijele dijelove i sitno narezati
- 6 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 žlica naribanog đumbira
- mala hrpica bosiljka ili ljubičastog bosiljka, ubranih i grubo nasjeckanih listova
- kuhana riža (oko 250 g nekuhane težine), ili kuhani rižini rezanci
- 50 g prženog kikirikija, grubo nasjeckanog
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
U zdjelu pomiješajte trakice odreska, limunsku travu, sojin umak, pola ribljeg umaka, pola šećera i pola pahuljica čilija. Ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 20 minuta ili do 6 sati.
KORAK 2
Pomiješajte preostali riblji umak sa sokom limete, preostalim pahuljicama čilija, ostatkom šećera i 3 žlice vode, a zatim ostavite sa strane.
KORAK 3
Zagrijte 1 žlicu biljnog ulja u velikom neprianjajućem woku ili tavi od lijevanog željeza na jakoj vatri. Kad se zagriju, prepolovite marinirane trakice odreska i miješajući pržite 2 minute dok se ne ispeku, zatim ih izvadite na veliki tanjur pomoću hvataljki ili šupljikave žlice i ponovite s još jednom žlicom ulja i preostalom govedinom. Izvadite na tanjur, a zatim obrišite wok ili tavu kuhinjskim papirom.
KORAK 4
U tavu dodajte preostalo ulje i popržite zelenu papriku i bijele dijelove mladog luka. Pržite na jakoj vatri 2-3 min, zatim dodajte češnjak i đumbir i pržite još 45 sekundi-1 min. Vratite odrezak u tavu, dobro promiješajte, zatim dodajte preljev od limete i veći dio listova bosiljka, dobro promiješajte da se prekrije.
KORAK 5
Zapršku podijelite u zdjelice uz rižu ili rezance, a zatim pospite nasjeckanim kikirikijem, preostalim listovima bosiljka i zelenim dijelovima mladog luka.
Lionhead juha s mesnim okruglicama
Sastojci za kinesku hranu:
- 100 ml ulja od kikirikija, za prženje
Za mesne okruglice:
- 500 g mljevene nemasne svinjetine
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice naribanog đumbira
- 2 mlada luka sitno nasjeckana
- 1 prstohvat mljevenog bijelog papra
- 50 ml shaoxing rižinog vina ili suhog šerija
- 1 žlica tamnog soja umaka
- 2 žlice svijetlog soja umaka
- 1 žlica prženog sezamovog ulja
- 1 jaje, tučeno
- 1 žlica kukuruznog brašna
Za temeljac za juhu:
- 500 ml temeljca od povrća
- 5 kriški suhih kineskih gljiva
- 200 g kineskog lista, opranog, narezanog na četvrtine po dužini od lista do peteljke
- 1 žlica svijetlog soja umaka
- 1 žlica prženog sezamovog ulja
- 1 prstohvat mljevenog bijelog papra
- 1 žlica kukuruznog brašna, pomiješana s 1 žlicom vode
Za serviranje:
- 2 velika mlada luka, oprana, obrezana i narezana, za posluživanje
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
Sve sastojke za mesne okruglice stavite u veliku zdjelu i promiješajte da se dobro sjedine. Mokrim rukama uzmite količinu veličine golf loptice i razvaljajte ga u okrugli oblik. Stavite na tanjur i ponovite postupak da ih napravite 12.
KORAK 2
Ulijte kikiriki ulje u veliki wok ili tavu i stavite na jaku vatru dok termometar ne pokaže 160C. Mesnu okruglicu stavite na rešetkastu žlicu i lagano spustite u ulje. Ostavite da se zapeče 5-7 minuta dok ne porumeni, a zatim ispecite sve mesne okruglice. Izvadite mesne okruglice, pa ih ocijedite na tanjuru obloženom kuhinjskim papirom i ostavite sa strane.
KORAK 3
Dodajte 1 žlicu vrućeg ulja u čisti wok. Stavite na jaku vatru, dodajte povrtni temeljac, 850 ml vode, gljive i kineski list te kuhajte na srednje jakoj vatri 10-12 minuta. Dodajte mesne okruglice i kuhajte još 4-5 minuta, namještajući listove kupusa tako da omotaju svaku mesnu okruglicu – ćufte podsjećaju na “lavlju glavu”, a kupus na “grivu”. Začinite sezamovim uljem, solju i mljevenim bijelim paprom. Za zgušnjavanje juhe dodajte 1 žlicu mješavine kukuruznog brašna kada juha zavrije. Zatim smanjite vatru i ukrasite narezanim mladim lukom.
KORAK 4
Porciju razdijelite u zdjelice za juhu, žlicom pospite mesnu okruglicu i dodajte malo kineskog lista i narezanih gljiva i odmah poslužite.
Sporo pečena svinjska potrbušina i umak od pet začina
Sastojci za kinesku hranu:
- 1 žlica kineskog praha od pet začina
- 3 žlice soja umaka
- 1 žlica meda
- 100 ml Shaohsing rižinog vina ili suhog šerija
- 2 žlice sladnog octa
- komad đumbira veličine palca, oguljen i sitno nariban
- 4 češnja češnjaka sitno naribana
- ½ crvenog čilija, grubo nasjeckanog (po želji)
- 1-1,2 kg komad svinjske potrbušine bez kostiju
- 1 žličica suncokretovog ulja
- 200 ml pilećeg temeljca
- 2 žličice kukuruznog brašna
- narezani mladi luk, čili i grubo nasjeckani korijander, za posluživanje (po želji)
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
Pomiješajte pet začina u prahu, soju, med, rižino vino, ocat, đumbir, češnjak i čili. Ako imate vremena, ulijte smjesu u plitku posudu i stavite svinjetinu u posudu s kožom prema gore, tako da samo mesna strana bude u marinadi, a koža ostane suha. Lagano posolite kožu i ohladite preko noći ili do 24 sata. (Ako nemate vremena za mariniranje svinjetine, preskočite ovo i prijeđite ravno na drugi korak.)
KORAK 2
Zagrijte pećnicu na 150C/130C ventilator/plin 2. Ulijte marinadu (višak ako ste svinjetinu hladili preko noći) u lim za pečenje. Položite svinjetinu na vrh, kožom prema gore – trebala bi dobro stati u lim. Pecite 2 sata. Izvadite iz pećnice, a zatim podignite svinjetinu na dasku. Masnoću iz pleha izlijte u zdjelu, pa sok kroz sito izlijte u manju tepsiju. Obrišite lim. Svinjetina se do ove faze može pripremiti dva dana unaprijed i držati na hladnom.
KORAK 3
Uključite pećnicu na 230C/210C ventilator/plin 8. Stavite svinjetinu natrag u lim, kožom prema gore i premažite kožu uljem. Pecite 30-35 minuta, podlijevajući jednom ili dva puta odvojenom masnoćom, dok koža ne postane mjehurasta i ne popuca. Ako koža nije zapucala nakon 35 minuta, gurnite svinjetinu pod vrući roštilj, ali pazite da ne izgori. Podignite svinjetinu na dasku i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
KORAK 4
Dok je svinjetina još u pećnici, u posudu sa sokom od pečenja dodajte temeljac i pustite da zavrije. Smanjite vatru i pirjajte nekoliko minuta, dodajte još soje ili octa po ukusu. Pomiješajte kukuruzno brašno 1 žlicom vode da dobijete glatku pastu. To umiješajte u umak i pirjajte dok se ne zgusne. Držite na najslabijoj vatri. Svinjetinu narežite na deblje ploške i poslužite s povrćem i umakom ili narežite na kvadrate i nadjenite mladim lukom, čilijem i korijanderom.
Singapurski rezanci sa kozicama
Sastojci za kinesku hranu:
- 2 gnijezda tankih vermicelli rižinih rezanaca
- 1 žlica svijetlog soja umaka
- 1 žlica umaka od kamenica
- 2 žličice blagog curry praha
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- 1 crveni chilli, tanko narezan (očišćen od sjemenki ako ne volite da je jako ljuto)
- komadić đumbira veličine palca, naribati
- 1 srednji luk, narezan na ploške
- 1 crvenu ili žutu papriku izrezanu na tanke štapiće
- 4 mlada luka prerezati po dužini na pola pa na ploške
- 8 sirovih kraljevskih kozica
- 1 veliko jaje, istučeno
- lišće korijandera, za posluživanje
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
Namočite rižine rezance u toploj vodi 5 minuta dok ne omekšaju, ali još uvijek al dente. Ocijedite i ostavite sa strane.
KORAK 2
U maloj posudi pomiješajte sojin umak i umak od kamenica.
KORAK 3
U veliki wok dodajte pola ulja i pržite češnjak, čili i đumbir dok ne porumene, oko 2 minute. Dodajte preostalo ulje, luk, papar, mladi luk, kozice, curry prah i rezance i pržite nekoliko minuta uz miješanje. Sve gurnuti na jednu stranu, dodati jaje i umutiti. Dodajte smjesu soja umaka, ponovno miješajte još nekoliko minuta, a zatim maknite s vatre. Prije posluživanja pospite listovima korijandera.
Rainbow pržena riža s kozicama i pečenim jajima
Sastojci za kinesku hranu:
- 1 vezica mladog luka
- 1 paprika (bilo koje boje)
- 80 g kukuruza šećeraca (zamrznutog ili konzerviranog)
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice biljnog ulja
- 4 jaja
- 1 žlica pirea od đumbira
- 300 g sirovih kraljevskih kozica
- 2 x 250 g riže u vrećici za mikrovalnu
- 3 žlice soja umaka s malo soli
- 1 žlica tostiranog sezama za posluživanje
Oprema:
- daska za sjeckanje
- oštar nož
- drobilica za češnjak
- wok
- mjerne žlice
- mala posuda
- riblji narezak
- kuhinjski papir
- folija
- drvena žlica
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
Prije prženja pripremite sve sastojke. Ogulite papirnate ljuske s mladog luka, zatim odrežite vrhove korijena i narežite luk na komade od 3 cm po duljini. Nasjeckajte papriku na male komadiće. Ocijedite kukuruz šećerac, ako koristite konzervirani. Ogulite režnjeve češnjaka i pomoću drobilice za češnjak zdrobite režnjeve u pastu.
KORAK 2
Postavite wok na ploču za kuhanje i pojačajte vatru. Izmjerite 1 žlicu biljnog ulja u wok. Razbijte jedno jaje u zdjelu i pažljivo ga stavite u wok, zatim ponovite s drugim jajetom. Pržite dva jaja odjednom dok rubovi ne postanu hrskavi s tekućim žumanjkom, oko 3 minute. Izvadite jaja na kuhinjski papir i prekrijte folijom da ostanu topla. U woku zagrijte još 1 žlicu biljnog ulja i na isti način ispecite preostala dva jaja.
KORAK 3
Dodajte preostalu 1 žlicu biljnog ulja u wok i smanjite vatru na srednje jaku.
Pospite nasjeckani mladi luk, papar, kukuruz šećerac, pastu od češnjaka, pastu od đumbira i kozice i pržite dok povrće ne omekša i kozice počnu dobivati ružičastu boju, oko 2-3 minute. Nastavite miješati drvenom kuhačom kako biste bili sigurni da se sve ravnomjerno kuha.
KORAK 4
Dodajte vrećice riže i soja umak, a zatim začinite s malo soli i papra. Nastavite pržiti miješajući još 2 minute dok riža ne postane vruća. Podijelite prženu rižu u četiri zdjelice, a zatim stavite pržena jaja i sjemenke sezama prije posluživanja.
Zdrava pržena piletina
Sastojci za kinesku hranu:
- 65 g smeđe basmati riže
- 2 žličice uljane repice
- 15 g đumbira, oguljenog i narezanog na tanke komadiće
- 2 manje glavice crvenog luka (160 g), narezati na kolutiće
- 160 g brokule, izlomljene na cvjetiće, stabljika sitno nasjeckana
- 2 mrkve (160g), prepolovite po dužini, pa narežite na dijagonalne ploške
- 1 crveni čili, sitno nasjeckan (po želji)
- 200 g pilećih prsa narezanih na tanke trakice
- ½ žličice mljevenog kumina
- 1 žlica hrskavog maslaca od kikirikija
- 1 žlica tamarija bez pšenice
- 1 žlica octa od smeđe riže
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
Skuhajte rižu slijedeći upute na pakiranju, a zatim je ocijedite. Zagrijte ulje u neprianjajućem woku na jakoj vatri i pržite đumbir i crveni luk 2 minute. Dodajte stabljiku brokule, mrkvu i čili, ako koristite, i kuhajte 1 minutu.
KORAK 2
Dodati piletinu i kumin, kratko popržiti, zatim dodati cvjetove brokule i 3 žlice vode. Pokrijte i ostavite kuhati na pari 3-4 minute, ili dok cvjetići brokule ne omekšaju, a piletina se skuha.
KORAK 3
U međuvremenu pomiješajte maslac od kikirikija s tamarijem i octom. Umiješajte umak u povrće i piletinu, a zatim poslužite preko kuhane riže.
Wuxi rebra
Sastojci za kinesku hranu:
- 650 g svinjskih rebara narezanih na komade dužine 3-4 cm, opranih, isplahnutih i osušiti tapkanjem
- prstohvat mljevenog bijelog papra
- 4 velika češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice paste od žutog graha ili crvene miso paste
- 1 žlica shaoxing rižinog vina ili suhog šerija
- 1 žlica tamnog soja umaka
- ulje od kikirikija za prženje u dubokom ulju
- mikro vlasac ili vlasac za posluživanje
Za slatko-kiseli umak:
- 3 žlice svijetlog soja umaka
- 1 žlica shaoxing rižinog vina ili suhog šerija
- 2 žlice chinkiang crnog rižinog octa
- 2 žlice mekog smeđeg šećera
- 1 žlica tekućeg meda
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
Stavite rebra u veliku zdjelu, začinite ih morskom solju i mljevenim bijelim paprom. Dodajte češnjak, pastu od žutog graha, shaoxing rižino vino i tamni sojin umak da dobijete pastu. Dobro promiješajte da se sjedini, a rukama umasirajte marinadu u svinjetinu. Stavite poklopljeno u hladnjak na 20 minuta da se rebarca mariniraju.
KORAK 2
Zagrijte wok ili tavu za umake na jakoj vatri i napunite uljem od kikirikija do pola. Zagrijati na 180C. Ocijedite rebra od marinade. Pažljivo spustite rebra i plitko pržite 7-8 minuta ili dok ne porumene. Nježno ih okrećite kako biste osigurali ravnomjerno kuhanje. Kad su kuhani, izvadite ih i ocijedite na kuhinjskom papiru. Činite to u serijama dok sva rebra nisu pečena.
KORAK 3
U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za slatko-kiselo umak, dobro promiješajte vilicom ili pjenjačom i ostavite sa strane.
KORAK 4
Stavite wok ili veliku tavu na jaku vatru. Dodajte rebra i ulijte umak, kuhajući na srednjoj vatri 5-6 minuta ili dok se umak ne smanji do ljepljive konzistencije. Ukrasite mikro vlascem i odmah poslužite, po želji s malo prženog zelja i riže od jasmina.
Jednostavna riža pržena u jajima
Sastojci:
- 250 g riže dugog zrna
- 3 žlice biljnog ulja
- 1 glavica luka sitno nasjeckana
- 4 jaja, istučena
- 2 mlada luka, narezana, za posluživanje
Priprema kineske hrane:
KORAK 1
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju, zatim je ocijedite, raširite da se suši na pari i ostavite sa strane.
KORAK 2
Zagrijte 2 žlice ulja u velikom woku na jakoj vatri, zatim dodajte luk i pržite dok lagano ne porumeni, oko 5 minuta. Dodajte rižu, promiješajte i tostirajte oko 3 minute, a zatim premjestite na stranu tave.
KORAK 3
Dodajte preostalo ulje, a zatim dodajte smjesu od jaja. Ostavite da se malo kuha, a zatim pomiješajte s rižom – snažno miješajte da prekrijete zrna ili, ako više volite krupnija jaja, ostavite da odstoji još malo prije nego što ih razbijete i promiješate. Stavite u zdjelu za posluživanje i pospite preko mladog luka za posluživanje. Za začin možete dodati i sezamovo ulje, mljeveni bijeli papar i mrvicu soja umaka.
Kao što možete vidjeti prema ovim receptima, kineska hrana može biti vrlo zanimljiva za pripremu, a još zanimljivija kad uronite u more njenih okusa. Stoga se okušajte u njenoj pripremi!