Salate mogu biti zdravi, zasitni obroci sami za sebe ili kao savršeni prilog glavnim jelima.
Recepti za najbolje salate
Koju god vrstu salate tražite, u nastavku vam donosimo veliki izbor recepata za salate koje će vam se zasigurno svidjeti.
Salata od cikle i halumija s narom i koprom
Sastojci:
- 1 srednji crveni luk, prepolovljen i narezan na tanke ploške
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 naranče
- 4 šake listova rukole
- 2 kuhane cikle, nasjeckane
- kap uljane repice, za prženje
- 80 g tanko narezanog halloumija, ploške prepolovljene
- 80 g sjemenki nara
- 2 žlice sjemenki bundeve
- šaka listova mente
- nekoliko grančica kopra, nasjeckanog
Priprema:
KORAK 1
Narezani luk stavite u zdjelu, dodajte ocat i dobro promiješajte. Izrežite koru i srž naranče, a zatim segmentirajte preko zdjele luka kako biste bili sigurni da ste uhvatili sok.
KORAK 2
Rasporedite rukolu na tanjure i pošarajte preko cikle i naranče. Utrljajte kap ulja oko neprianjajuće tave, a zatim pržite halloumi u tavi oko 30 sekundi sa svake strane dok ne poprimi zlatnu boju.
KORAK 3
Umiješajte šipak u luk i žlicom prelijte sav preljev preko rukole, zatim na vrh stavite halloumi i pospite sjemenkama bundeve, mentom i koprom. Ova salata može biti i zanimljiv obrok za doručak.
Topla salata od cvjetače
Sastojci:
- 1 cvjetača, izlomljena na cvjetiće
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka, sitno narezana
- 3 žlice sherry octa
- 1½ žlice meda
- 3 žlice grožđica
- mala hrpa kopra, nasjeckana
- 3 žlice prženih badema u listićima
- 50 g mladog špinata
Priprema:
KORAK 1
Zagrijte pećnicu na 200C/180C ventilator/plin 6. Prelijte cvjetaču maslinovim uljem, začinite i pecite 15 minuta. Umiješajte crveni luk i nastavite s prženjem još 15-20 minuta dok ne omekša.
KORAK 2
Dok se cvjetača peče, pomiješajte ocat, med i grožđice sa začinima.
KORAK 3
Kad je cvjetača gotova, umiješajte dressing, kopar, bademe i špinat te poslužite.
Salata od kikirikija i limete
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 60g običnog kikirikija
- 1 žličica sjemenki crne gorušice
- 10 svježih listova curryja
- 1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
- 1 veliki krumpir, nasjeckan na kockice od 1 cm
- ½ žličice mljevene kurkume
- 300 g riže, kuhane i ohlađene
- 1 zelena salata Ruby ili Little Gem, grubo nasjeckana
- ½ krastavca, očišćenog od sjemenki i grubo nasjeckana
Za preljev:
- 50ml maslinovog ulja
- 50 ml soka od limete
- 1 žličica Dijon senfa
Priprema:
KORAK 1
Zagrijte ulje u tavi na laganoj vatri i kuhajte kikiriki 5 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte sjemenke gorušice i listove curryja i krčkajte nekoliko sekundi.
KORAK 2
Dodajte luk, krumpir i 2 žlice vode, zatim poklopite i kuhajte 10 minuta dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre, dodajte ½ žličice soli i ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra i dobro promiješajte. Ostavite da se malo ohladi, oko 30 min.
KORAK 3
Prebacite u veliku zdjelu i dodajte preostale sastojke.
KORAK 4
Pomiješajte sastojke za preljev u zasebnoj maloj posudi, prelijte to preko salate, dobro promiješajte da se sve prekrije i poslužite.
Zdjela za brzi pileći hummus
Sastojci:
- 200 g humusa
- 1 mali limun, očišćen od korice i soka
- 200 g vrećice kuhane mješavine žitarica
- 150 g mladog špinata, grubo nasjeckanog
- 1 manji avokado, prepolovljen i narezan na ploške
- 1 kuhana pileća prsa, narezana ukoso
- 100 g sjemenki nara
- ½ crvenog luka, sitno narezanog
- 2 žlice prženih badema
Priprema:
KORAK 1
Pomiješajte 2 žlice humusa s pola limunova soka, limunovom koricom i dovoljno vode da napravite preljev. Stisnite vrećicu žitarica kako biste odvojili zrna, zatim ih podijelite u dvije plitke zdjelice i promiješajte kroz preljev. U svaku zdjelu stavite šaku špinata.
KORAK 2
Preostali sok od limuna iscijedite preko polovica avokada, zatim dodajte po jednu polovicu u svaku posudu. Podijelite piletinu, sjemenke nara, luk, bademe i preostali humus u dvije zdjele i sve lagano promiješajte neposredno prije jela.
Taco salata
Sastojci:
- 1 glavica crvenog luka, narezana na ploške
- 1 limeta, ocijeđena
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 400 g mljevene nemasne junetine
- ½ pakiranja začina za taco ili fajitu
- 1 žlica pirea od rajčice
- 400 g limenke crnog graha, ocijeđenog ali ne ispranog
- 200 g tortilja čipsa
- 1 mala ledena salata, narezana
- 2 avokada, oguljena i narezana
- 2 rajčice, nasjeckane na kockice
- 100 g fete, izmrvljene
- mala vezica korijandera, nasjeckanog ili ubranog lišća
Za preljev:
- ½ limete, ocijeđene
- 5 žlica kiselog vrhnja
- čili umak (po želji), plus dodatak za posluživanje
Priprema:
KORAK 1
Pomiješajte crveni luk s pola soka limete i prstohvatom soli u maloj posudi, a zatim ostavite sa strane.
KORAK 2
Zagrijte ulje u tavi na srednje niskoj temperaturi i izmrvite u mljeveno meso. Kuhajte 15-20 minuta – mljeveno meso će otpustiti malo tekućine, ali nakon što iscuri, krčkat će u vlastitoj masnoći. U ovom trenutku promiješajte drvenom kuhačom tako da mljeveno meso posmeđi i karamelizira se posvuda.
Ako tava postane suha, dodajte još malo ulja. Kad je mljeveno meso dobro prepečeno, pospite začinima za taco i kuhajte 2 minute, zatim promiješajte pire od rajčice i prelijte ostatkom soka od limete te pustite da krčka još minutu. Promiješajte crni grah i pojačajte vatru na srednju, nastavljajući kuhati dok sve ne bude vruće. Probajte začine, a zatim ostavite sa strane.
KORAK 3
Za preljev pomiješajte sok limete s kiselim vrhnjem i chilli umakom ako ga koristite, začinite, a zatim ostavite sa strane.
KORAK 4
Posipajte šaku tortilja čipsa u zdjelu, zatim dodajte sloj zelene salate, nakon toga mljeveno meso i crni grah.
Povrh stavite kriške avokada, nasjeckanu rajčicu, ukiseljeni crveni luk, zajedno s eventualnim sokovima i fetom. Prelijte preljevom, pa na kraju pospite preko korijandera. Stavite još tortilja čipsa oko stijenki zdjele, a zatim poslužite.
Topla zimska grah salata s piletinom
Sastojci:
- 2 pileća prsa s kožom
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka, narezana na ploške
- 100 ml pilećeg temeljca
- 300 g graha na maslacu, opranog i ocijeđenog
- 1 limun, iscijeđen
- 100 g kelja kojemu uklonite žilave stabljike i pokidajte listove
- mala šaka kopra, sitno nasjeckanog
- 1 glavica radiča, grubo nasjeckana
- 15 g parmezana, sitno naribanog
Priprema:
KORAK 1
Premažite piletinu 1 žlicom maslinovog ulja i dobro začinite. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i pecite piletinu, s kožom prema dolje, dok kožica ne porumeni, oko 8-10 minuta. Okrenite i kuhajte još 8-10 minuta dok se ne skuhaju. Ostavite na tanjur da odmori 5 minuta, a zatim narežite na ploške.
KORAK 2
Stavite češnjak, temeljac i grah s maslacem u tavu i lagano pirjajte nekoliko minuta dok se temeljac gotovo potpuno ne reducira. Maknite s vatre i začinite po želji.
KORAK 3
U međuvremenu, u posudi pomiješajte limunov sok s keljom. Rukama umasirajte sok u lišće dok lišće ne omekša, otprilike 2-3 minute. Ubacite kopar, radič, parmezan i preostalo maslinovo ulje. Dobro začinite i prelijte na tanjur za posluživanje. Na vrh stavite češnjak i piletinu.
Hrskava salata s rezancima
Sastojci:
- 1 gnijezdo suhih rezanaca od jaja (oko 60g)
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- ½ žlice soja umaka sa smanjenim udjelom soli
- 1 žličica javorovog sirupa
- 1 mandarina, segmentirana
- 2 mrkve, naribane
- 2 mlada luka sitno narezana
- 1 avokado, oguljen, prepolovljen, očišćen od koštica i narezan na kockice
- 100 g miješanih listova salate
- ¼ manjeg crvenog kupusa, sitno narezanog
Priprema:
KORAK 1
Rezance nalomite na sitne komadiće i stavite u suhu tavu na srednje jaku vatru. Tostirajte 1-2 minute dok blago ne porumene. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
KORAK 2
Pomiješajte oba ulja, ocat, sojin umak i javorov sirup u velikoj zdjeli i začinite. Ubacite ostatak sastojaka salate, zajedno s tostiranim rezancima. Poslužite odmah.
Salata od lososa s dresingom od sezama
Sastojci:
Za salatu:
- 250 g mladog krumpira, narezanog na ploške
- 160 g očišćenog graha
- 2 fileta divljeg lososa
- 80g listova salate
- 4 male klementine, 3 narezane, 1 cijeđena
- šaka nasjeckanog bosiljka
- šaka nasjeckanog korijandera
Za preljev:
- 2 žličice sezamovog ulja
- 2 žličice tamarija
- ½ limuna, iscijeđenog
- 1 crveni čili, očišćen od sjemenki i nasjeckan
- 2 žlice sitno nasjeckanog luka (¼ male glavice luka)
Priprema:
KORAK 1
Kuhajte krumpir i grah na pari u košari za kuhanje na pari postavljenoj iznad posude s kipućom vodom oko 8 minuta. Rasporedite filete lososa na vrh i kuhajte na pari daljnjih 6-8 minuta, ili dok se losos lako ne ljušti kada ga isprobate vilicom.
KORAK 2
U međuvremenu pomiješajte sastojke za preljev zajedno sa sokom od klementine. Ako jedete odmah, rasporedite listove salate na dva tanjura i na njih stavite topli krumpir i grah te kriške klementine. Rasporedite filete lososa na vrh, pospite preko začinskog bilja i žlicom prelijte preljev. Ako nosite na posao, pripremite krumpir, grah i losos večer prije, a zatim spakirajte u krutu hermetički zatvorenu posudu s listovima salate koje držite odvojeno. Sastavite elemente salate i začinite neposredno prije jela kako listovi ne bi uvenuli.
Pesto salata od piletine
Sastojci:
- 50 g kus-kusa
- 2 žlice pesta
- 2 žlice jogurta bez masnoće
- 2 kuhana pileća prsa bez kože, nasjeckana, ili 200 g ostataka pečene piletine, nasjeckane
- ½ male vezice bosiljka, ubranih i natrganih listova, plus nekoliko malih listova za posluživanje
- ½ krastavca, nasjeckanog
- 2 sušene rajčice na ulju, ocijeđene i narezane na ploške
- 2 zelene salate Little Gem, odvojenih listova
- 2 žličice prženih pinjola
Priprema:
KORAK 1
Stavite kus-kus u veliku zdjelu otpornu na toplinu i prelijte 100 ml kipuće vode. Umiješajte 1 žlicu pesta. Pokrijte i ostavite 8 min.
KORAK 2
Kus-kus izmiješajte vilicom, zatim umiješajte ostatak pesta, jogurt i malo začina. Ubacite piletinu, bosiljak, krastavce i rajčice.
KORAK 3
Mješavinu kus-kusa stavljajte žlicom u listove zelene salate i jedite prstima ili poslužite preko zelene salate. Prije posluživanja preko pinjola pospite još bosiljka.
Veganska salata od začinjene tikve s tahini preljevom
Sastojci:
- 320 g butternut tikve narezane na kockice
- 3 glavice crvenog luka (320 g), narezane na kriške
- 2 žlice uljane repice
- 2 žličice dimljene paprike
- 1 žličica sjemenki kumina
- 2 žlice nasjeckanog timijana
- 125 g kvinoje
- ½ x 85g vrećice kelja
- 2 žlice sjemenki bundeve
- 2 žlice tahinija
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
- 2 x 400 g limenke leće ili borlotti graha, vrlo dobro ocijediti
- 50 g sjemenki nara
- 4 šake rukole
Priprema:
KORAK 1
Zagrijte pećnicu na 200C/180C s ventilatorom/plinom 6. Tikvu i luk stavite na veliki lim za pečenje i prelijte 1 žličicom ulja. Raširite i pospite paprikom, kuminom i majčinom dušicom pa pecite 30 minuta.
KORAK 2
U međuvremenu skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju, zatim je dobro ocijedite (inače će baza salate biti premokra).
KORAK 3
Kelj dodajte u pleh s povrćem, pospite sjemenkama i vratite u pećnicu na 10 minuta.
KORAK 4
Za preljev pomiješajte tahini i preostalo ulje s octom, češnjakom i 2 žlice vode.
KORAK 5
Stavite kvinoju u zdjelu i pomiješajte lećom ili grahom. Stavite pola u zdjelu za salatu, a ostatak u dvije kutije za ručak ili zdjelice, ako slijedite plan zdrave prehrane. Rasporedite povrće po vrhu, zatim prelijte dressingom, pospite preko sjemenki nara i na vrh stavite rukolu. Ostala dva dijela ohladite za sljedeći dan. Čuvati se može na hladnom do tri dana.
Miso salata od brokule, jaja i kvinoje
Sastojci:
- 100 g brokule s tankim peteljkama
- 1 srednje jaje
- 2 žličice bijele miso paste
- 1 limeta, ocijeđena
- 125 g kuhane kvinoje
- 70 g smrznutog graška, odmrznutog
- 3 rotkvice, tanko narezane
- ½ žlice sjemenki sezama
Priprema:
KORAK 1
Zakuhajte posudu s vodom. Dodajte brokulu i kuhajte 3 minute, zatim je izvadite šupljikavom žlicom i ostavite da se ohladi. Spustite jaje u vodu i lagano kuhajte 6 minuta. Ocijediti i staviti u zdjelu hladne vode da se ohladi.
KORAK 2
U maloj posudi umutite miso i sok od limete, a zatim pomiješajte s kvinojom, graškom, rotkvicama i kuhanom brokulom. Stavite salatu u kutiju za ručak ili hermetički zatvorenu posudu. Jaje ogulite, prepolovite i rasporedite po kvinoji, pa pospite sezamom.
Puy leća, začinjena pečena mrkva i feta salata
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica sjemenki kumina
- 500 g mrkve, oguljene, prepolovljene i narezane na kolutiće
- 1 žlica bistrog meda
- 250 g vrećice kuhane Puy leće (ili konzervirane, ocijeđene i isprane)
- 1 glavica crvenog luka sitno narezana
- ½ limuna, iscijeđenog
- velika šaka listova metvice, grubo nasjeckanih
- 100 g janjeće zelene salate
- 85 g feta sira, izmrvljenog
Priprema:
KORAK 1
Zagrijte pećnicu na 200C/180C ventilator/plin 6. U plitki lim za pečenje pomiješajte pola ulja, kumin, mrkvu i malo začina. Pecite 25 minuta, okrećući na pola kuhanja. Prelijte medom, promiješajte i pecite još 5 minuta.
KORAK 2
U međuvremenu lagano zagrijte leću s lukom, limunovim sokom, preostalim uljem te malo soli i papra. Ostavite da se malo ohladi dok se mrkva ne skuha.
KORAK 3
Prelijte obrađenu leću mentom i janjećom zelenom salatom. Na to poslažite toplu začinjenu mrkvu i pospite fetom.
Pileća satay salata
Sastojci:
- 1 žlica tamarija
- 1 žličica curry praha srednje veličine
- ¼ žličice mljevenog kumina
- 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
- 1 žličica bistrog meda
- 2 fileta pilećih prsa bez kožice (ili koristite pureća prsa)
- 1 žlica hrskavog maslaca od kikirikija (ako je moguće odaberite verziju bez šećera i bez palminog ulja)
- 1 žlica slatkog chilli umaka
- 1 žlica soka od limete
- suncokretovo ulje, za brisanje tave
- 2 srca zelene salate Little Gem, narezana na kriške
- ¼ krastavca, prepoloviti i narezati
- 1 banana ljutika, prepolovljena i tanko narezana
- korijander, nasjeckani
- sjemenke od ½ nara
Priprema:
KORAK 1
Izlijte tamari u veliku posudu i umiješajte curry prah, kumin, češnjak i med. Dobro promiješajte. Pileća prsa vodoravno prerežite na pola tako da dobijete ukupno 4 fileta, zatim ih dodajte u marinadu i dobro promiješajte da se prekriju. Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat ili preko noći kako bi okusi prodrli u piletinu.
KORAK 2
U međuvremenu pomiješajte maslac od kikirikija s umakom od čilija, sokom od limete i 1 žlicom vode da napravite umak za žlicu. Kada ste spremni za pečenje piletine, veliku neprianjajuću tavu prebrišite s malo ulja. Dodajte piletinu i kuhajte pokriveno poklopcem 5-6 minuta na srednje jakoj vatri, okrećući filete zadnju minutu, dok nisu kuhani, ali još uvijek vlažni. Ostavite sa strane poklopljeno, da odstoji na nekoliko minuta.
KORAK 3
Dok se piletina odmara, istresite kriške zelene salate s krastavcima, ljutikom, korijanderom i narom i posložite ih na tanjure. Žlicom prelijte malo umaka. Narežite piletinu, posložite je na salatu i žlicom prelijte preostalim umakom. Jedite dok je piletina još topla.
Halloumi, salata od mrkve i naranče
Sastojci:
- 2 velike naranče
- 1½ žlice punozrnatog senfa
- 1½ žličice meda
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 3 žlice repičinog ili maslinovog ulja, plus dodatno za prženje
- 2 velike mrkve, oguljene
- 225 g block halloumija, narezanog
- 100g vrećice potočarke ili mladog špinata
Priprema:
KORAK 1
Odrežite koru i srž naranče. Malim nazubljenim nožem izrežite naranču na segmente, skupljajući sav sok u zdjelu, zatim istisnite sav višak soka iz odrezane srži također u zdjelu. Dodajte senf, med, ocat, ulje i malo začina u zdjelu i dobro promiješajte.
KORAK 2
Pomoću gulilice za povrće ogulite vrpce mrkve u zdjelu za preljev. Zagrijte malo ulja u tavi i pecite halloumi nekoliko minuta dok ne porumene s obje strane. Promiješajte potočarku kroz prerađenu mrkvu. Rasporedite smjesu potočarke na tanjure i na vrh stavite halloumi i naranče.
Salata od kvinoje s nasjeckanim zelenilom i grožđicama
Sastojci:
- 150 g kvinoje
- 3 žlice balzamičnog octa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 200 g cavolo nero, nasjeckanog
- 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckana
- 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i nasjeckana na male komadiće
- 30 g grožđica
- 2 manja avokada, nasjeckana
- 40 g vegetarijanske fete
Priprema:
KORAK 1
Ispirite kvinoju u cjedilu pod tekućom vodom dok voda ne postane bistra, zatim kuhajte 20 minuta prema uputama na pakiranju. Ostaviti da odstoji 5 min. Ponovno isperite i dobro ocijedite utiskivanjem u sito.
KORAK 2
U međuvremenu stavite ocat i ulje u veliku zdjelu, dodajte cavolo nero i rukama umasirajte preljev da omekša.
KORAK 3
Dodajte kvinoju, luk, papar i grožđice, pa sve dobro promiješajte. Žlicom stavite polovicu na tanjure, pospite preko 1 nasjeckanog avokada, izmrvite polovicu fete i promiješajte. Ostatak će se držati na hladnom do tri dana. Prelijte preostalim avokadom i fetom, a zatim poslužite.
10-minutna kus-kus salata
Sastojci:
- 100 g kus-kusa
- 200 ml vrućeg povrtnog temeljca s niskim udjelom soli (može i kocka)
- 2 mlada luka
- 1 crvena paprika
- ½ krastavca
- 50 g feta sira, na kockice
- 2 žlice pesta
- 2 žlice pinjola
Priprema:
KORAK 1
Prebacite kus-kus u veliku zdjelu i prelijte temeljcem. Pokrijte, zatim ostavite 10 minuta dok ne postane rahla i sav temeljac se ne upije. Za to vrijeme narežite luk i papriku, a krastavac na kockice. Dodajte ih kus-kusu, probijte pesto, izmrvite u fetu, a zatim pospite preko pinjola za posluživanje.