Jedan od ključnih elemenata za jela s roštilja leži u umjetnosti mariniranja. Marinada za roštilj, odnosno marinada peradi, plodova mora ili čak povrća daje im nalet okusa, nježnosti i vlažnosti. Bez obzira na to jeste li iskusni grill majstor ili samo entuzijast, prava marinada za roštilj može biti tajni sastojak koji vaše roštiljske kreacije pretvara u kulinarske užitke, a vaši marinirani odresci tako postaju pravo savršenstvo.
U ovoj kolekciji predstavljamo razne recepte za marinade za roštilj koji će oduševiti i natjerati goste da požele još. Od klasičnih okusa roštilja do međunarodnih inspiracija, ove marinade obuhvaćaju širok raspon okusa i stilova, osiguravajući da za svakoga postoji ponešto.
Dakle, zapalite svoj roštilj, prikupite svoje omiljene sastojke i i istražite najbolje marinade za roštilj koje će vaš roštilj dovesti na višu razinu..
Marinade za piletinu
1. Klasična marinada za roštilj:
- 1/4 šalice kečapa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice soja umaka
- 2 žlice Worcestershire umaka
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica paprike
- 1/2 žličice crnog papra
- 1/4 žličice kajenskog papra (po želji)
2. Marinada za roštilj od limunovog bilja:
- sok od 2 limuna
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (kao što su ružmarin, majčina dušica i peršin)
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra
3. Teriyaki marinada:
- 1/4 šalice soja umaka
- 2 žlice meda
- 2 žlice rižinog octa
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 1/2 žličice sezamovog ulja
- 1/4 žličice pahuljica crvene paprike
4. Marinada za roštilj od Chipotle:
- 2 chipotle paprike u adobo umaku, mljevene
- 2 žlice soka od limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica dimljene paprike
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
5. Marinada od gorušice:
- 1/4 šalice Dijon senfa
- 2 žlice meda
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 češanj češnjaka, mljevenog
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
6. Azijska marinada za roštilj od đumbira:
- 1/4 šalice soja umaka
- 2 žlice rižinog octa
- 2 žlice meda
- 2 žlice naribanog svježeg đumbira
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1/2 žličice sezamovog ulja
7. Marinada od grčkog jogurta:
- 1 šalica grčkog jogurta
- 2 žlice maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice sušenog origana
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra
Da biste koristili ove marinade, jednostavno pomiješajte sve sastojke u zdjeli, umutite ih i prelijte preko piletine. Pustite piletinu da se marinira u hladnjaku najmanje 30 minuta ili preko noći za maksimalan okus. Vaši će marinirani odresci odisati savršenstvom.
Marinada za svinjetinu
1. Slatko ljuta marinada za roštilj:
- 1/2 šalice kečapa
- 1/4 šalice jabučnog octa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice Worcestershire umaka
- 1 žlica Dijon senfa
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1/2 žličice dimljene paprike
- 1/2 žličice crnog papra
2. Marinada od meda i češnjaka:
- 1/4 šalice meda
- 2 žlice soja umaka
- 2 žlice soka od limete
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 1/2 žličice luka u prahu
- 1/2 žličice crnog papra
3. Teriyaki marinada od ananasa:
- 1/4 šalice soja umaka
- 1/4 šalice soka od ananasa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice rižinog octa
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 1/2 žličice sezamovog ulja
4. Smoky Chipotle Marinada:
- 2 chipotle paprike u adobo umaku, mljevene
- 2 žlice soka od limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica dimljene paprike
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
5. Marinada od gorušice i začinskog bilja:
- 1/4 šalice Dijon senfa
- 2 žlice meda
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (kao što su ružmarin i majčina dušica)
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra
6. Korejska marinada za roštilj:
- 1/4 šalice soja umaka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice rižinog octa
- 2 žlice sezamovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 1 čajna žličica gochujang (pasta od korejske crvene paprike)
- 1/2 žličice crnog papra
7. Marinada od javorove gorušice:
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 2 žlice Dijon senfa
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 žlica sojinog umaka
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica dimljene paprike
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
Da biste koristili ove marinade, pomiješajte sve sastojke u zdjeli, umutite ih i prelijte preko svinjetine. Ostavite svinjetinu da se marinira u hladnjaku najmanje 30 minuta ili preko noći za bolji okus. Nakon toga su marinirani odresci spremni za roštilj.
Marinada za lungić
1. Marinada od agruma:
- 1/4 šalice soka od naranče
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica nasjeckanog svježeg začinskog bilja (kao što su ružmarin, majčina dušica i peršin)
- 1 žličica limunove korice
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra
2. Marinada od balzamičnog meda:
- 1/4 šalice balzamičnog octa
- 2 žlice meda
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žličica sušenog ružmarina
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
3. Marinada od jabučnog jabukovače i kadulje:
- 1/4 šalice jabučnog cidera
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica nasjeckanih svježih listova kadulje
- 1 čajna žličica meda
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
4. Cajun marinada:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žlica Cajun začina
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 2 klinčića
5. Dijon marinada od ružmarina:
- 1/4 šalice Dijon senfa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina
- 1 žličica meda
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
6. Marinada od đumbira i soje:
- 1/4 šalice soja umaka
- 2 žlice rižinog octa
- 2 žlice meda
- 2 žlice naribanog svježeg đumbira
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1/2 žličice sezamovog ulja
- 1/4 žličice pahuljica crvene paprike
7. Marinada od javorovog senfa:
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 2 žlice Dijon senfa
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice soja umaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
Da biste koristili ove marinade, pomiješajte sve sastojke u zdjeli, umutite ih zajedno i prelijte preko svinjskih lungića. Ostavite svinjetinu da se marinira u hladnjaku najmanje 30 minuta ili preko noći za maksimalan okus. Uživajte u svom ukusnom roštilju!