Cupcakes je poznat kao simbol slavlja, uživanja i veselja. Od rođendana do ljetnih zabava, ove minijaturne poslastice donose val zadovoljstva u svakoj prilici. Planirate li dječju zabavu, sofisticiranu svadbu ili opušteni ljetni roštilj, cupcakes je idealna slastica. Pripremili smo 14 recepata za cupcakes koji odgovaraju širokom rasponu ukusa i prehrambenih preferencija.
Sažetak članka
Klasični cupcakes od vanilije
Sastojci:
- 1 ¾ šalice glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice mlijeka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjence s mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte kremom od maslaca i vanilije. Ova klasična i svestrana krema je glatka i kremasta glazura koja se dobro slaže sa bilo kojim okusom kolača.
Čokoladni cupcakes s maslacem od kikirikija
Sastojci:
- 1 ½ šalice glatkog brašna brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice mlaćenice
- ½ šalice kremastog maslaca od kikirikija
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i kakao prah.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjenično s lopaticom za miješanje. Dodajte suhe sastojke i dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Dodajte maslac od kikirikija dok se dobro ne sjedini.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte glazurom od maslaca od kikirikija. Kremasta glazura napravljena od maslaca od kikirikija, maslaca, šećera u prahu i malo ekstrakta vanilije.
Cupcakes s limunom i malinom
- 1 ½ šalice glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- kora od 1 limuna
- ½ šalice mlijeka
- 1 šalica svježih malina
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, zatim ekstrakt vanilije i koricu limuna.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjence s mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Lagano ubacite svježe maline.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte šlagom. Šlag je jednostavna i ukusna opcija za glazuru koja se može aromatizirati vanilijom, čokoladom ili drugim ekstraktima po želji.
Red Velvet Cupcakes
- 1 ¾ šalice glatkog brašna
- 1 žlica nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 ¼ šalice granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica mlaćenice
- 2 žlice crvene prehrambene boje
- 1 žličica destiliranog bijelog octa
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- U maloj posudi umutite mlaćenicu i crvenu prehrambenu boju. Postupno dodajte smjesu mlaćenice u smjesu maslaca, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
- Umiješajte ocat.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte čokoladnim ganachem koji napravite od otopljene čokolade i vrhnja.
Cupcakes s limetom i kokosom
Sastojci:
- 1 ¾ šalice višenamjenskog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- Korica od 2 limete
- 1 žlica soka od limete
- 1 šalica naribanog kokosa
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Ubacit jaja jedno po jedno, a zatim ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjenično s kokosovim mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Umiješajte koricu limete, sok limete i nasjeckani kokos.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekoriraje kremom od kokosovog maslaca. Za tropski štih, izradite glazuru od kokosovog maslaca, ekstrakta kokosa i naribanog kokosa. Po vrhu pospite malo prženog kokosa za dodatnu teksturu.
Cupcakes od mrkve
Sastojci:
- 1 ½ šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 ½ šalice naribane mrkve
- ½ šalice zdrobljenog ananasa, ocijeđenog
- ½ šalice nasjeckanih oraha ili pekan oraha (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Ubacite naribanu mrkvu, zgnječeni ananas i nasjeckane orahe (ako ih koristite).
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, puneći svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije stavljanja glazure.
- Dekorirajte glazurom od krem sira. Kremastu glazuru napravite od krem sira, maslaca, šećera u prahu i ekstrakta vanilije. Savršeno se slaže s okusom mrkve.
Cupcakes s jagodama
Sastojci:
- 1 ¾ šalice glatkog brašna
- 1 ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ šalice mlaćenice
- 1 šalica svježih jagoda narezanih na kockice
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim podlogama.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj velikoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjenično s mlaćenicom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Lagano ubacite jagode narezane na kockice.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, puneći svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije stavljanja glazure.
- Dekorirajte s kremom od maslaca i jagoda. Slatku i voćnu glazuru napravite od svježih ili smrznutih jagoda. Umiješajte jagode u kremu od maslaca za divnu ružičastu nijansu.
Cupcakes s keksima
Sastojci:
- 1 ¾ šalice glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice mlijeka
- 1 šalica zdrobljenih čokoladnih sendvič keksiju (poput Oreo)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjence s mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Ubacite izlomljene čokoladne sendvič kekse.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte s kremom od maslaca i kave. Otopite granule instant kave u malo vruće vode prije dodavanja u kremu od maslaca.
Slani cupcakes od karamele
Sastojci:
- 1 ½ šalice glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ šalice mlijeka
- ½ šalice slanog karamel umaka (plus dodatak za prelijevanje)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjence s mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Umiješajte slani karamel umak.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte kremom od slane karamele koju napravite od karamele i kreme od maslaca.
- Dodatno pokapajte slani karamel umak preko glazure cupcakes-a.
Matcha cupcakes od zelenog čaja
Sastojci:
- 1 ½ šalice glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 2 žlice matcha zelenog čaja u prahu
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ šalice mlijeka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za kolače papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i matcha zeleni čaj u prahu.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjence s mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte glazurom od krem sira i limuna. Osvježavajući zaokret u klasičnoj glazuri od krem sira, je dodatak limunove korice i soka daje poseban citrusni okus.
Čokoladni cupcakes od mente
Sastojci:
- 1 ¾ šalice glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice mlijeka
- 1 žličica ekstrakta paprene metvice
- zelena prehrambena boja (po izboru)
- Čokoladne mint bombone za ukras (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i kakao prah.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjence s mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Umiješajte ekstrakt paprene metvice. Po želji dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene boje i miješajte dok ne dobijete ravnomjernu boju.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte glazurom od krem sira i mente Dodajte nekoliko kapi ekstrakta paprene metvice i zelene boje u krem sir.
- Po želji ukrasite čokoladnim mint bombonama.
Cupcakes s borovnicama i limunom
Sastojci:
- 1 ½ šalice višenamjenskog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- kora od 1 limuna
- ¼ šalice soka od limuna
- ½ šalice mlaćenice
- 1 šalica svježih borovnica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffinom papirom za pečenje.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim dodajte ekstrakt vanilije, limunovu koricu i limunov sok.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjenično s mlaćenicom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Nježno umiješajte svježe borovnice.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte kremom od maslaca od borovnica. Kremu napravite od smrznutih borovnica koje umiješajte u kremu od maslaca.
Čokoladni cupcakes s malinama
Sastojci:
- 1 ¾ šalice višenamjenskog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice mlaćenice
- 1 šalica svježih malina
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i kakao prah.
- U posebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer zajedno dok ne postane svijetlo i pahuljasto.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjenično s mlaćenicom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Lagano ubacite svježe maline.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte s raspberry swiss meringue kremom. Napravite ju od bjelanjaka, šećera i maslaca i dodajte ekstrakt maline.
Cupcakes s maslacem od kikirikija i želeom
- 1 ¾ šalice višenamjenskog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ šalice mlijeka
- ½ šalice kremastog maslaca od kikirikija
- ½ šalice džema od jagoda
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjence s mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Umiješajte kremasti maslac od kikirikija.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18-20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade.
- Izrežite malu rupu u sredini svakog cupcake-a i napunite džemom od jagoda.
- Dekorirajte javorovom glazura od krem sira. Upotrijebite pravi javorov sirup ili ekstrakt javora kako biste postigli poseban okus javora.
Piña Colada cupcakes
- 1 ½ šalice višenamjenskog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ½ šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ šalice soka od ananasa
- ½ šalice konzerviranog zdrobljenog ananasa, ocijeđenog
- ½ šalice naribanog kokosa
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim ulošcima.
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Umutite jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjenično sa sokom od ananasa. Počnite i završite sa suhim sastojcima, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.
- Ubacite zdrobljeni ananas i nasjeckani kokos.
- Ravnomjerno podijelite tijesto među kalupe za kolače, punite svaki otprilike do dvije trećine.
- Pecite 18 do 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite cupcakes da se potpuno ohlade prije glazure.
- Dekorirajte narančastom glazurom od krem sira. Pikantna glazura napravljena kombinacijom krem sira, maslaca, šećera u prahu i narančine korice izvrsno će se slagati s kokosom i ananasom.