10 izvrsnih recepata za lazanje koji će očarati vaše nepce

10 izvrsnih recepata za lazanje koji će očarati vaše nepce
Shutterstock

Lazanje su popularno talijansko jelo koje je poznato po slojevima tjestenine, mesnog umaka, sira i bešamela. To je izdašno i ugodno jelo koje je steklo popularnost diljem svijeta.

Glavne komponente klasičnih lazanja uključuju:

1. Tjesteninu: Lazanje se tradicionalno prave od širokih, ravnih listova tjestenine. Ovi listovi se obično kuhaju prije slaganja lazanja.

2. Mesni umak: Mesni umak, poznat i kao ragù, ukusna je mješavina mljevenog mesa, poput govedine, svinjetine ili kombinacije oba, kuhana s lukom, češnjakom, rajčicama, začinskim biljem i začinima. Mesni umak dodaje bogat okus lazanjama.

3. Bešamel umak: Bešamel umak, koji se naziva i bijeli umak, kremasti je umak napravljen od maslaca, brašna i mlijeka. Koristi se za stvaranje glatkog i baršunastog sloja između tjestenine i mesnog umaka.

4. Sir: Sir je bitan sastojak lazanja. Najčešće korišteni sir je mozzarella, koja se lijepo topi i daje gnjecavu teksturu. Parmezan se često posipa po vrhu za dodatni okus.

Proces izrade lazanja uključuje slojeve kuhanih listova tjestenine s mesnim umakom, bešamel umakom i sirom. Ovo nanošenje slojeva se ponavlja dok se ne postigne željeni broj slojeva. Lazanje se zatim peku u pećnici dok vrh ne poprimi zlatnu boju i mjehuriće.

Dok klasični recept za lazanje uključuje mesni umak, popularne su i vegetarijanske i veganske varijacije. Ove varijacije umjesto mesa koriste sastojke poput povrća, špinata, gljiva ili biljne proteinske zamjene.

Lazanje
Shutterstock

Najbolji recepti za lazanje

Lazanje se često poslužuju kao glavno jelo, a mogu se popratiti svježom salatom i kruhom s češnjakom. To je svestrano jelo koje se može prilagoditi individualnim preferencijama i u kojem mogu uživati ljudi svih dobnih skupina.

Klasične goveđe lazanje

Sastojci:

Za mesni umak:

  • 450 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 konzerva/400g zgnječene rajčice
  • 1 limenka/170 g paste od rajčice
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
  • 1/4 žličice crnog papra (ili po ukusu)

Za bešamel umak:

  • 4 žlice neslanog maslaca
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna
  • 3 šalice mlijeka
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Drugi sastojci:

  • 12 listova lazanja (gotovih ili bez kuhanja)
  • 2 šalice naribanog mozzarella sira
  • 1 šalica ribanog parmezana

Upute za pripremu:

1. Zagrijte pećnicu na 190°C.

2. U velikoj tavi kuhajte mljevenu govedinu na srednjoj vatri dok ne porumeni. Tijekom kuhanja spatulom ga izlomite na sitne komadiće. Ocijedite višak masnoće.

3. U tavu s kuhanom govedinom dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte oko 5 minuta dok luk ne postane proziran.

4. Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, sušeni bosiljak, sušeni origano, sol i papar. Umak kuhajte oko 15-20 minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi prilagodite začine.

5. Dok se mesni umak kuha, pripremite bešamel. U srednjoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte brašno i neprestano miješajte oko 1-2 minute dok se dobro ne sjedini i postane lagano zlatne boje.

6. Postupno umiješajte mlijeko, pazeći da nema grudica. Smjesu kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne i lagano zakuha. Umiješajte mljeveni muškatni oraščić, sol i papar.

7. Bešamel maknite s vatre i ostavite sa strane.

8. Sada je vrijeme za slaganje lazanja. U podmazanu posudu za pečenje rasporedite tanak sloj mesnog umaka po dnu.

9. Preko umaka stavite listove lazanja tako da prekrijete dno posude. Na vrh dodajte sloj mesnog umaka, zatim sloj bešamela i pospite malo mozzarelle i parmezana.

10. Ponavljajte slojeve dok vam ne ponestane sastojaka, završite sa slojem mesnog umaka i velikom količinom sira na vrhu.

11. Posudu za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.

12. Uklonite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta ili dok lazanje ne postanu vruće i pjenušave, a sir na vrhu ne postane zlatan i otopljen.

13. Kad su pečene, ostavite lazanje nekoliko minuta prije posluživanja. To mu omogućuje da se stegne i olakšava rezanje na porcije.

14. Klasične goveđe lazanje poslužite vruće uz prilog salate ili kruha s češnjakom.

Lazanje i ružmarin
Shutterstock

Vegetarijanske lazanje

Sastojci:

Za umak od rajčice:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 konzerva/400 g zgnječene rajčice
  • 1 limenka/170 g paste od rajčice
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
  • 1/4 žličice crnog papra (ili po ukusu)

Za pečeno povrće:

  • 2 tikvice, narezane na ploške
  • 1 paprika (bilo koje boje), narezana na ploške
  • 1 patlidžan, narezan na ploške
  • 2 šalice listova špinata
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • posolite i popaprite po ukusu

Za smjesu od sira:

  • 2 šalice ricotta sira
  • 1/2 šalice ribanog parmezana
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • posolite i popaprite po ukusu

Drugi sastojci:

  • 12 listova lazanja (prethodno kuhanih ili bez kuhanja)
  • 2 šalice naribanog mozzarella sira

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

U velikoj tavi ili tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte oko 5 minuta dok luk ne postane proziran.

Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, sušeni bosiljak, sušeni origano, sol i papar. Umak kuhajte oko 15-20 minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi prilagodite začine.

Dok se umak od rajčice kuha pripremite pečeno povrće. Na lim za pečenje stavite narezane tikvice, papriku i patlidžan. Pokapajte maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Promiješajte da se ravnomjerno prekrije. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta dok povrće ne omekša i malo porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.

U zdjeli pomiješajte ricotta sir, naribani parmezan, nasjeckani svježi bosiljak, sol i papar. Dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu sira. Staviti na stranu.

Sada je vrijeme da sastavite lazanje. U podmazanu posudu za pečenje 9×13 inča rasporedite tanak sloj umaka od rajčice po dnu.

Preko umaka stavite listove lazanja tako da prekrijete dno posude. Na vrh dodajte sloj pečenog povrća, a zatim sloj umaka od rajčice i komadiće smjese od sira. Pospite malo sira mozzarella.

Ponavljajte slojeve dok vam ne ponestane sastojaka, završite slojem umaka od rajčice i velikom količinom mozzarelle sira na vrhu.

Posudu za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.

Uklonite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta ili dok lazanje ne postanu vruće i pjenušave, a sir na vrhu zlatne boje i rastopljen.

Kad su pečene, ostavite lazanje nekoliko minuta prije posluživanja. To mu omogućuje da se stegne i olakšava rezanje na porcije.

Poslužite vegetarijanske lazanje vruće uz prilog salate ili kruha s češnjakom.

Pileće alfredo lazanje

Sastojci:

Za piletinu:

  • 2 pileća prsa bez kože i kostiju
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica sušenog talijanskog začina
  • posolite i popaprite po ukusu

Za Alfredo umak:

  • 4 žlice neslanog maslaca
  • 4 žlice višenamjenskog brašna
  • 2 šalice mlijeka
  • 1 šalica gustog vrhnja
  • 1 šalica ribanog parmezana
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • posolite i popaprite po ukusu

Drugi sastojci:

  • 12 listova lazanja (prethodno kuhanih ili bez kuhanja)
  • 2 šalice naribanog mozzarella sira

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Pileća prsa začinite suhim talijanskim začinom, solju i paprom. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Pecite piletinu oko 6-8 minuta sa svake strane dok se ne skuha. Izvadite iz ringle i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi, narežite piletinu na male komadiće pomoću dvije vilice.

U srednjoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte brašno i neprestano miješajte oko 1-2 minute dok se dobro ne sjedini i postane lagano zlatno.

Postupno umiješajte mlijeko i vrhnje, pazeći da nema grudica. Smjesu kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne i lagano zakuha.

Umiješajte naribani parmezan, mljeveni muškatni oraščić, sol i papar. Nastavite kuhati i miješati dok se sir ne otopi, a umak postane gladak i kremast. Maknite s vatre.

Sada je vrijeme da sastavite lazanje. U podmazanu posudu za pečenje 9×13 inča rasporedite tanki sloj Alfredo umaka po dnu.

Preko umaka stavite listove lazanja tako da prekrijete dno posude. Dodajte sloj narezane piletine na vrh, zatim sloj Alfredo umaka i pospite mozzarella sirom.

Ponavljajte slojeve dok vam ne ponestane sastojaka, završite sa slojem Alfredo umaka i velikom količinom mozzarelle sira na vrhu.

Posudu za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.

Uklonite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta ili dok lazanje ne postanu vruće i pjenušave, a sir na vrhu zlatne boje i rastopljen.

Kad su pečene, ostavite lazanje nekoliko minuta prije posluživanja. To mu omogućuje da se stegne i olakšava rezanje na porcije.

Pileće Alfredo Lasagne poslužite vruće uz prilog salate ili kruha s češnjakom.

Lazanje na tanjuru
Shutterstock

Lazanje od morskih plodova

Sastojci:

Za plodove mora:

  • 450 g škampa, oguljenih i očišćenih
  • 225 g jakobovih kapica
  • 225 g fileta bijele ribe (kao što je bakalar ili iverak)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1/2 žličice suhe majčine dušice
  • posolite i popaprite po ukusu

Za bijeli umak:

  • 4 žlice neslanog maslaca
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna
  • 3 šalice mlijeka
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • posolite i popaprite po ukusu

Drugi sastojci:

  • 12 listova lazanja (prethodno kuhanih ili bez kuhanja)
  • 2 šalice naribanog mozzarella sira

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko 1 minutu dok ne zamiriše.

Dodajte škampe, jakobove kapice i bijelu ribu u tavu. Začinite suhim timijanom, solju i paprom. Kuhajte plodove mora oko 2-3 minute sa svake strane dok se ne skuhaju. Izvadite iz ringle i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohlade, nasjeckajte plodove mora na komade veličine zalogaja.

U srednjoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte brašno i neprestano miješajte oko 1-2 minute dok se dobro ne sjedini i postane lagano zlatno.

Postupno umiješajte mlijeko, pazeći da nema grudica. Smjesu kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne i lagano zakuha.

Umiješajte mljeveni muškatni oraščić, sol i papar. Nastavite kuhati i miješati dok se umak ne zgusne i postane gladak i kremast. Maknite s vatre.

Sada je vrijeme da sastavite lazanje. U podmazanu posudu za pečenje rasporedite tanak sloj bijelog umaka po dnu.

Preko umaka stavite listove lazanja tako da prekrijete dno posude. Na vrh dodajte sloj nasjeckanih plodova mora, zatim sloj bijelog umaka i pospite mozzarella sirom.

Ponavljajte slojeve dok vam ne ponestane sastojaka, završite slojem bijelog umaka i velikom količinom mozzarelle sira na vrhu.

Posudu za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.

Uklonite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta ili dok lazanje ne postanu vruće i pjenušave, a sir na vrhu zlatne boje i rastopljen.

Kad su pečene, ostavite lazanje nekoliko minuta prije posluživanja. To mu omogućuje da se stegne i olakšava rezanje na porcije.

Lazanje s morskim plodovima poslužite vruće uz prilog salate ili kruha s češnjakom.

Pečeno lazanje
Shutterstock

Veganske lazanje od leće

Sastojci:

Za bolonjez od leće:

  • 1 šalica sušene zelene ili smeđe leće
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana
  • 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
  • 1 konzerva (400 g) zgnječene rajčice
  • 1 limenka (170 g) paste od rajčice
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
  • 1/4 žličice crnog papra (ili po ukusu)

Za veganski bešamel umak:

  • 4 žlice veganskog maslaca ili margarina
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna
  • 3 šalice nezaslađenog biljnog mlijeka (kao što je bademovo ili sojino mlijeko)
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • posolite i popaprite po ukusu

Drugi sastojci:

  • 12 listova lazanja (prethodno kuhanih ili bez kuhanja)
  • 2 šalice veganskog sira (kao što je veganska mozzarella ili cheddar)

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Isperite leću pod hladnom vodom. U srednje velikoj tavi zakuhajte 2 šalice vode. Dodajte leću i kuhajte oko 15-20 minuta dok ne omekša. Ocijedite sav višak vode i ostavite sa strane.

U velikoj tavi ili tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckani češnjak, nasjeckanu mrkvu i nasjeckani celer. Pirjajte oko 5 minuta dok povrće ne omekša.

Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, sušeni bosiljak, sušeni origano, sol i papar. Umak kuhajte oko 15-20 minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi prilagodite začine.

Dodajte kuhanu leću u umak od rajčice, miješajući da se sjedini. Pirjajte još 5 minuta da se okusi prožmu. Maknite s vatre.

U srednjoj tavi otopite veganski maslac na srednjoj vatri. Dodajte brašno i neprestano miješajte oko 1-2 minute dok se dobro ne sjedini i postane lagano zlatno.

Postupno umiješajte biljno mlijeko, pazeći da nema grudica. Smjesu kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne i lagano zakuha.

Umiješajte mljeveni muškatni oraščić, sol i papar. Nastavite kuhati i miješati dok se umak ne zgusne i postane gladak i kremast. Maknite s vatre.

Sada je vrijeme da sastavite lazanje. U podmazanu posudu za pečenje rasporedite dno tankog sloja bolonjeza od leće.

Preko umaka stavite listove lazanja tako da prekrijete dno posude. Na vrh dodajte sloj bolonjeza od leće, zatim sloj veganskog bešamela i pospite veganskim sirom.

Ponavljajte slojeve dok vam ne ponestane sastojaka, završite sa slojem bolonjeza od leće, veganskim bešamel umakom i velikom količinom veganskog sira na vrhu.

Posudu za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.

Uklonite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta ili dok lazanje ne postanu vruće i s mjehurićima, a sir na vrhu ne otopi i postane zlatan.

Kad su pečene, ostavite lazanje nekoliko minuta prije posluživanja. To mu omogućuje da se stegne i olakšava rezanje na porcije.

Poslužite veganske lazanje od leće vruće uz prilog salate ili kruha s češnjakom.

Ukusna hrana
Shutterstock

Lazanje od špinata i ricotte

Sastojci:

Za nadjev od špinata:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • 450 g svježih listova špinata
  • 1 šalica ricotta sira
  • 1/2 šalice ribanog parmezana
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • posolite i popaprite po ukusu

Za umak od rajčice:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 konzerva (400 g) zgnječene rajčice
  • 1 limenka (170 g) paste od rajčice
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
  • 1/4 žličice crnog papra (ili po ukusu)

Drugi sastojci:

  • 12 listova lazanja (prethodno kuhanih ili bez kuhanja)
  • 2 šalice naribanog mozzarella sira

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

U velikoj tavi ili tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte oko 5 minuta dok luk ne postane proziran.

Dodajte svježe listove špinata u tavu i kuhajte dok ne uvenu, oko 3-5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Nakon što se ohladi, iz kuhanog špinata ocijedite višak tekućine. Špinat prebacite na dasku za rezanje i sitno nasjeckajte.

U zdjeli pomiješajte nasjeckani špinat, ricotta sir, ribani parmezan, nasjeckani svježi bosiljak, mljeveni muškatni oraščić, sol i papar. Dobro izmiješajte da dobijete nadjev od špinata i ricotte. Staviti na stranu.

U zasebnoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte oko 5 minuta dok luk ne postane proziran.

Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, sušeni bosiljak, sušeni origano, sol i papar. Umak kuhajte oko 15-20 minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi prilagodite začine.

Sada je vrijeme da sastavite lazanje. U podmazanu posudu za pečenje rasporedite tanak sloj umaka od rajčice po dnu.

Preko umaka stavite listove lazanja tako da prekrijete dno posude. Na vrh dodajte sloj nadjeva od špinata i ricotte, zatim sloj umaka od rajčice i pospite mozzarella sirom.

Ponavljajte slojeve dok vam ne ponestane sastojaka, završite slojem umaka od rajčice i velikom količinom mozzarelle sira na vrhu.

Posudu za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.

Uklonite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta ili dok lazanje ne postanu vruće i pjenušave, a sir na vrhu zlatne boje i rastopljen.

Kad su pečene, ostavite lazanje nekoliko minuta prije posluživanja. To mu omogućuje da se stegne i olakšava rezanje na porcije.

Lazanje od špinata i ricotte poslužite vruće uz prilog salate ili kruha s češnjakom.

Lazanje su svestrano i zadovoljavajuće jelo koje se može prilagoditi različitim ukusima i prehrambenim preferencijama. Bilo da preferirate klasične lazanje s govedinom, vegetarijanske opcije poput špinata i ricotte ili lazanje s gljivama i špinatom, ili jedinstvene varijacije poput piletine Alfredo ili lazanja s plodovima mora, postoji mnogo mogućnosti za odabir.

U ovom detaljnom istraživanju različitih recepata za lazanje pokrili smo različite sastojke i korake koji su uključeni u pripremu svakog jela. Od slaganja listova lazanja s aromatičnim nadjevima do stvaranja ukusnih umaka i prelijevanja sirom, svaki recept nudi divnu kombinaciju okusa i tekstura.

Lazanje su savršen izbor za okupljanja, obiteljske obroke ili sve prilike koje zahtijevaju ugodna i izdašna jela. Slijedeći detaljne recepte, možete napraviti ukusne lazanje koje će impresionirati vaše goste i ostaviti ih zadovoljnima.

Dakle, bez obzira na to jeste li ljubitelj mesa, vegetarijanac ili imate posebne prehrambene preferencije, tu je recept za lazanje koji će odgovarati vašim nepcima. Zabavite se eksperimentirajući s različitim nadjevima, umacima i preljevima kako biste stvorili vlastito jelo za lazanje. Uživajte u procesu i ukusnim rezultatima!