Koje djelatnosti mogu zahvaliti Internetu na svom procvatu?

Foto: Pixabay

Zahvaljujući digitalizaciji koja je posljednjih godina snažno prisutna u gospodarstvu mnoge su djelatnosti profitirale, a neke su zaista doživjele pravu eksploziju…

Svijet u kojem živimo iz godine u godinu drastično se mijenja, a jedan od glavnih pokretača promjena definitivno je Internet, koji nam omogućuje lakše zadovoljavanje brojnih naših potreba, zbog čega je postao ključan faktor u modernoj ekonomiji.

A neke djelatnosti zaista su profitirale zahvaljujući digitalizaciji, jer uspjele su drastično poboljšati svoje korisničko iskustvo poslujući online, a time i višestruko povećati svoj promet.

Izdvajajmo sfere ekonomije, kao i zanimanja koja su se najbolje prilagodila Internetu, što im je donijelo zaradu o kakvoj su na početku novog tisućljeća samo mogli sanjati…

Maloprodaja

Internet je pokazao da zapravo nije nužno otvarati fizičku trgovinu i plaćati skupu rentu, da biste uspješno prodavali svoje proizvode. Dovoljno je otvoriti web shop i zakupiti skladište, da bi vas kupci prepoznali i dali prioritet vašoj trgovini.

Danas je maloprodaja dostupna online i gotovo sve što poželite možete naručiti, platiti karticom ili jednom od usluga kao što je Paypal, a kurirske službe vam dostave na kućni prag. Elektronika, kozmetika, odjeća, prehrambeni proizvodi i kućne potrepštine samo su neke od trgovačkih branši koje su procvjetale na Internetu, a u godinama koje dolaze njihov promet još će se povećati, jer e-trgovini se predviđa rast još najmanje do kraja ovog desetljeća… 

Turizam

Sjećamo se davnih vremena kada smo u oglasniku morali tražiti slobodne apartmane uoči naših ljetnih putovanja ili smo čak išli od kuće do kuće i ispitivali tko ima slobodnu sobu za iznajmljivanje.

Zahvaljujući Internetu turizam je strašno napredovao po pitanju korisničkog iskustva, jer danas u udobnosti svog doma bez problema možete pronaći sobu po vašem ukusu, na stranicama specijaliziranima za turizam i turistička putovanja. Tamo ne samo što vas čeka usporedba cijena i brojne fotografije smještaja, već i recenzije koje će vam otkriti kakva su bila iskustva prethodnih gostiju.

Također, kupovanje avionskih karata postalo je lakše neko ikad prije, jer ih možete rezervirati u samo nekoliko klikova mišem, uz cijene koje su prilično povoljne, zbog različitih konkurentskih stranica koje ih prodaju i pokušavaju vam ponuditi bolje uvjete kupovine od drugih…

Foto: Unsplash/henry perks

Igre na sreću

Dugi redovi ispred šaltera u poslovnicama hrvatskih priređivača igara na sreću sada su daleka prošlost, jer industrija igara na sreću uspješno se prebacila online, s većim brojem uključenih korisnika nego ikad prije.

Bilo da ste ljubitelj sportske prognoze, ruleta, kartaških igara, lota ili slotova, na Internetu ćete u internetskim kladionicama i online casinima definitivno naći nešto za sebe, a da pritom uopće ne morate izaći iz svog kreveta. Zahvaljujući aplikacijama do svog korisničkog profila dolazite u sekundi, a tu su i darovi, kao što je online casino bonus dobrodošlice koji vam omogućuje igru s besplatnim sredstvima, što je prije dvadesetak godina bilo nezamislivo.

Što je najbolje, zbog velikog broja uključenih igrača online igra danas ide uz različite milijunske jackpot nagrade, kako na lotu, tako i u casinu, zbog čega će popularnost ove industrije na Internetu samo nastaviti rasti… 

Gastronomija

Istina je, zahvaljujući Internetu broj gurmana na svijetu porastao je u nebo, a restorani s kvalitetnim kuharima posluju bolje nego ikad.

Do toga je došlo uz pomoć društvenih mreža na kojima atraktivne fotografije hrane mame svakog da dođe kušati specijalitete, a tu su i Google karte, koje vam otkrivaju obližnje restorane i ocjene koje su dobili od korisnika pa vam nije nikakav problem dobro jesti čak niti u potpuno nepoznatom gradu.

Ako tome dodamo još dostavu, koja je također procvjetala zahvaljujući Internetu, onda je jasno da je gastronomija jedan od najvećih pobjednika ere digitalizacije u kojoj trenutno živimo…

Marketing

Nekoć je za njima bila tek ograničena potreba, a sada svatko želi surađivati s kvalitetnim stručnjakom za marketing, pogotovo ako je specijaliziran za Internet.

Nema sumnje, marketing je jedna od djelatnosti koje je najviše profitirala zahvaljujući digitalizaciji, jer tvrtke su shvatile da je uz dobar plan promocije moguće doprijeti do kupaca na Internetu uz značajno manja ulaganja nego korištenjem tradicionalnih kanala oglašavanja.

Pa je tako internetski marketing kao djelatnost postao jači nego ikad, a kad znamo da u zemljama kao što je Hrvatska još mnoge kompanije nisu napravile kvalitetan izlazak u digitalni svijet, jasno je da marketingaši mogu trljati ruke, jer potražnja će za njima biti ogromna još godinama…