Proteinske palačinke su savršen doručak – ili, priznajmo, glavna namirnica u bilo koje vrijeme vrijedna dobre volje. Zdrave su, izdašne i nevjerojatno ukusne (osobito ako imate neku vrstu ukusnog proteinskog praha). A čak i za one koji u kuhinji nisu baš vješti, postoji mnogo jednostavnih recepata koje svakako možete isprobati.
Također, vjerojatno i volite proteinske palačinke jer su slatki i ugodan doručak koji će vas istinski držati sitima sve do ručka – da ne spominjemo njihovu poziciju najboljeg doručka za fitness.
Zašto su proteini uopće važni?
Protein, jedan od tri ključna makronutrijenta, pomaže vašem tijelu izgraditi i popraviti mišićno tkivo nakon vježbanja, odnosno osigurava aminokiseline koje se udružuju kako bi stvorile i održavale kosti, kožu, hormone i mišiće. Za zapisnik, NHS savjetuje da žene jedu oko 45 g dnevno – što je jednako tri i pol jaja, dva i pol fileta lososa ili pet porcija leće. Osim toga, proteine možete dobiti i preko proteinskih palačinki.
O aminokiselinama razmišljajte kao o lego kockicama. Kad se mišići oštete vježbanjem, lego konstruktori su spremni za ponovnu izgradnju, ali mogu prionuti na posao samo ako im date blokove kojima će obaviti posao.
Dakle, ovi recepti za proteinske palačinke nisu samo ukusna i impresivna jela za užinu. Naučiti kako napraviti zdrave proteinske palačinke prava je nutricionistička pobjeda.
Trenirajte mišiće bez odgovarajućih aminokiselina i nećete imati druge mogućnosti nego da se razgrade. Dakle, uzimate li dovoljno proteina? To je svakako neophodno – posebno za žene koje treniraju snagu.
Zašto biste trebali napraviti proteinske palačinke?
Vrijedno je zapamtiti da će vam pečenje proteinskih palačinki – bilo koje vrste – pomoći da izbjegnete one kupljene u trgovini pune šećera i dodanih nepoželjnih tvari.
I, naravno, možete pronaći i one gotove proteinske palačinke s povoljnim profilom makronutrijenata, ali one će nedvojbeno imati visoku cijenu. Ovi se recepti za proteinske palačinke mogu napraviti od najjednostavnijih i najjeftinijih sastojaka.
Osim toga, nije ih baš teško napraviti. Brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, maslac, mlijeko i jaja obično su osnovni sastojci.
U mješavinu dodajte mjericu proteinskog praha i poslužit ćete ih u tren oka. Ako više volite pristup Joea Wicksa, uzmite bananu, dva jaja i malo proteina sirutke ili veganskog proteina u prahu i bit će odlične. Stvarno ne može biti jednostavnije.
Kako napraviti veganske proteinske palačinke?
Bez mliječnih proizvoda? Na biljnoj bazi? Nema problema. Uz nekoliko jednostavnih promjena, svoje proteinske palačinke možete jednostavno učiniti potpuno veganskima. Provjerite je li proteinski prah koji koristite veganski, a zatim bilo koje mlijeko zamijenite zobenim, sojinim ili bademovim. Umjesto maslaca možete koristiti kokosovo ulje.
Najbolji recepti za proteinske palačinke koje možete isprobati
Ako tražite inspiraciju, za vas smo pripremili nekoliko zanimljivih recepata za proteinske palačinke kojima vrlo lako možete očarati sebe, prijatelje, obitelj ili goste.
Osim toga, postoji čak i nekoliko veganskih opcija za one od vas koji možda ne jedu mliječne proizvode. Od svježeg voća do maslaca od kikirikija i meda, postoje zaista mnoge mogućnosti. Možda će vaš prvi pokušaj imati drugačiju kombinaciju preljeva od vašeg drugog – možete isprobavati zaista različite kombinacije.
Dakle, ako želite dodatno napuniti svoje proteinske palačinke, čitajte dalje.
Proteinske palačinke #1
Sastojci:
- 1/2 šalice pirea od bundeve
- 2 jaja
- 3/4 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
- 1 šalica bademovog brašna
- 1/3 šalice proteinskog praha vanilije
- ¼ žličice sode bikarbone (ili praška za pecivo)
- cimet
- ¼ šalice komadića tamne čokolade
Upute za pripremu:
Namastite pleh po izboru s malo kokosovog ulja.
Umutite bundevu, jaja i mlijeko u srednjoj/velikoj zdjeli.
Dodajte bademovo brašno, proteinski prah, cimet i sodu bikarbonu te dobro promiješajte.
Ubacite komadiće čokolade.
Zagrijte tavu na srednje jaku vatru i ostavite tijesto da odstoji oko 5 minuta (ako je previše tekuće, u zdjelu pospite još malo brašna i promiješajte).
Pomoću žlice izlijte tijesto na tavu (oko 2 žlice po palačinki).
Preokrenite kada palačinka počne biti malo mjehuričasta (ili nakon otprilike 2-3 minute).
Poslužite odmah s javorovim sirupom ili dodacima po izboru.
Proteinske palačinke #2
Sastojci:
- 4 jaja
- 2 zrele banane
- 3/4 šalice rolane zobi, nekuhane
- 1/4 šalice čokoladnog proteinskog praha
- 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 4 žličice praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/8 žličice morske soli
- 1 žlica kokosovog ulja za kuhanje
- maline za ukras
- čisti javorov sirup za posluživanje
Upute za pripremu:
U blender dodajte sve sastojke osim kokosovog ulja i preljeva.
Miješajte sve dok sve ne postane vrlo glatko.
Da biste ispekli ove čokoladne proteinske palačinke, zagrijte tavu ili rešetku na srednjoj do srednje jakoj vatri i otopite malo kokosovog ulja. Također možete koristiti malo organskog maslaca.
Nakon što se ulje otopi, ulijte oko 1/3 šalice tijesta na vruću rešetku. Od toga će ispasti otprilike 4 palačinke.
Pecite palačinku 2-4 minute, sve dok rubovi ne stvrdnu i dok se u središtu te palačinke ne pojave mjehurići.
Okrenite pomoću lopatice i pecite dodatne 2-3 minute, ili dok ne porumene i ne budu pečene.
Ponovite s preostalim tijestom.
Za posluživanje možete posuti malo svježih malina i pokapati čistim javorovim sirupom.
Proteinske palačinke #3
Sastojci:
- 1 ½ šalice valjane zobi
- 3 žličice praška za pecivo
- 1 mjerica proteina sirutke u prahu od vanilije 30 g; otprilike ½ šalice
- ½ šalice običnog grčkog jogurta
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja; zamijeniti za maslac ili maslinovo ulje
- 1 žlica javorovog sirupa
Upute za pripremu:
Izmiksajte zob – dodajte zob u blender, zatim miksajte 30 sekundi – odnosno 1 minutu, dok ne postane praškast.
Pomiješajte preostale sastojke – dodajte prašak za pecivo, proteinski prah, jaja, grčki jogurt, ekstrakt vanilije, rastopljeno kokosovo ulje i javorov sirup. Stavite poklopac na blender i miksajte dok se smjesa potpuno ne sjedini i ne ostanu komadići zobenog brašna.
Pecite palačinke – namastite neprianjajuću tavu i zagrijte je na srednje jakoj vatri. Pecite porcije palačinki od ¼ šalice otprilike 2 minute s prve strane i 1 minutu s druge strane.
Uživajte! Prelijte svoje palačinke dodatnim jogurtom, svježim voćem i javorovim sirupom.
Proteinske palačinke #4
Sastojci:
- ½ šalice punomasnog mlijeka grčkog jogurta (običnog ili vanilije)
- ½ šalice nezaslađenog mlijeka od vanilije i badema
- 1 jaje
- 1 žlica kokosovog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¼ žličice ekstrakta badema
- 1 ¼ šalice starinske valjane zobi, bez glutena po želji
- 2 žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
Izborni dodaci:
- Borovnice ili komadići čokolade
- Maslac
Upute za pripremu:
Dodajte sve sastojke (osim neobaveznih dodataka za miješanje) u blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne bude potpuno glatka, oko 30 sekundi do 1 minute. Pustite tijesto u blenderu 10 minuta; ovo je važno kako bi se tijesto pravilno zgusnulo, stoga ovaj korak nemojte preskočiti.
Nakon 10 minuta lagano premažite rešetku maslacem ili maslinovim uljem i stavite na srednju vatru. Kad se tava zagrije, dodajte otprilike 1/4 šalice tijesta na rešetku za svaku palačinku. Odmah dodajte 5-6 borovnica ili komadića čokolade po palačinki i kuhajte 2-4 minute dok se palačinke malo ne napuhnu i ne vidite nekoliko mjehurića duž rubova.
Okrenite palačinku i pecite dok donja strana ne porumeni. Ako vam se palačinke prebrzo zapeku, morate smanjiti temperaturu. Počnite na srednjoj temperaturi, a kasnije smanjite na srednje nisku da palačinke ne izgore. Ako vam se u bilo kojem trenutku na rešetki počne dimiti ili ako vam palačinke brzo zagore, to znači da vam je tava prevruća.
Očistite tavu i ponovite s još ulja i preostalim tijestom.
Proteinske palačinke #5
Sastojci:
- 1 šalica rolane zobi, nekuhane
- 1 zrela banana
- 2 jaja
- 1/2 šalice bjelanjaka
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/8 žličice morske soli
- 1/8 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 šalice proteinskog praha vanilije
- 2 žlice brašna od lanenog sjemena
- 1 žlica kokosovog ulja za kuhanje
- narezana banana za ukras
- čisti javorov sirup za posluživanje
Upute za pripremu:
U blender dodajte sve sastojke osim kokosovog ulja.
Miješajte dok ne postane vrlo glatko.
Za pečenje ovih proteinskih palačinki od banane zagrijte tavu ili rešetku na srednjoj do srednje jakoj vatri i otopite malo kokosovog ulja. Također možete koristiti malo organskog maslaca.
Nakon što se ulje otopi, ulijte oko 1/3 šalice tijesta na vruću rešetku. Od toga će biti otprilike 4 palačinke.
Pecite palačinku 2-4 minute, sve dok rubovi ne počnu postajati sjajni i postanu bez sjaja i dok se u središtu te palačinke ne pojave mjehurići.
Okrenite pomoću lopatice i kuhajte dodatne 2-3 minute, ili dok ne porumene i ne budu kuhane.
Ponovite s preostalim tijestom.
Za posluživanje možete na vrh staviti svježe narezane banane i pokapati čistim javorovim sirupom.
Proteinske palačinke #6
Sastojci:
- 1 šalica samodizajućeg brašna
- 1/3 šalice proteinskog praha
- 1 žlica granuliranog zaslađivača po izboru
- 1 šalica mlijeka po izboru
- 2 žličice jabučnog octa
Upute za pripremu:
U maloj zdjeli pomiješajte suhe sastojke. U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko i jabučni ocat i ostavite 5 minuta da se zgruša.
Pomiješajte mokre i suhe sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte ulje u tavu koja se ne lijepi i stavite je na srednju vatru. Kad se zagrije, ulijte 1/4 šalice tijesta i zatim pokrijte tavu. Nakon što se pojave mjehurići i rubovi porumene, uklonite poklopac, okrenite palačinke i ponovno pokrijte barem na minutu. Ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto.
Palačinke poslužite odmah.
Bilješke:
* Povećajte na 2/3 šalice za više od 20 grama proteina po porciji.
ČUVANJE: Napravite dvostruku seriju proteinskih palačinki i pohranite ostatke u posudu koja se može zatvoriti i čuvajte do maksimalno tjedan dana. Pecite ove palačinke u serijama kako biste imali doručak razvrstan za cijeli tjedan!
ZA ZAMRZAVANJE: Stavite ostatke u vrećicu s patentnim zatvaračem i čuvajte ih u zamrzivaču do 6 mjeseci.
PALAČINKE PRIPREMITE UNAPRIJED: Nemojte pripremati tijesto za palačinke unaprijed jer će se zgusnuti i bit će s njime teško raditi. Umjesto toga, napravite palačinke i podgrijte ih kad ćete ih željeti jesti.
ZA PODGRIJAVANJE: Stavite u mikrovalnu 10-20 sekundi dok se ne zagriju.
Proteinske palačinke #7
Sastojci:
- 1/2 šalice zobenih pahuljica, po želji bez glutena
- 1/2 srednje banane
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 1 jaje
- 1/4 šalice nemasnog svježeg sira
- Izborni dodaci/preljevi: svježe bobičasto voće, komadići čokolade, maslac od kikirikija
Upute za pripremu:
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne postane potpuno glatko, dakle oko 30 sekundi.
Lagano premažite veliku neprianjajuću tavu ili rešetku za kuhanje i zagrijte na srednje niskoj temperaturi. Bacite tijesto s 1/4 šalice na tavu. Dodajte željene preljeve poput komadića čokolade ili borovnica.
Kuhajte dok se na vrhu ne pojave mjehurići. Okrenite palačinku i pecite dok donja strana ne porumeni.
Obrišite tavu i ponovite s još spreja za kuhanje i preostalim tijestom. Trebale bi vam ispasti 3-4 palačinke.
Proteinske palačinke #8
Sastojci:
- 1 šalica zobi
- 1 banana
- 2 jaja
- 1/2 šalice bjelanjaka
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- 1-2 mjerice proteinskog praha (oko 1/4 šalice ili 29 grama)
- 2 žlice lanenog brašna
Upute za pripremu:
Provucite sve kroz blender na srednjoj niskoj brzini dok se dobro ne izmiješa.
Zagrijte neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte tijesto u male krugove – oko 1/4 šalice po palačinki. Po želji pospite borovnicama ili komadićima čokolade. Kada rubovi počnu izgledati suho (nakon oko 2-3 minute), okrenite i pecite još minutu ili dvije s druge strane.
Prelijte svime što želite! Pokušajte sa sirupom i maslacem od kikirikija i komadićima čokolade.
Proteinske palačinke #8
Sastojci:
- 2 srednje zrele banane (najbolje su kada imaju puno smeđih točkica)
- 2 jaja
- 1/2 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 ½ šalice valjane zobi, po želji bez glutena
- 2 žličice praška za pecivo
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice soli
- maslinovo ulje, za kuhanje
Upute za pripremu:
Dodajte sve sastojke u blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne bude potpuno glatka, oko 30 sekundi do 1 minute. Ostavite tijesto u blenderu dok zagrijavate tavu.
Lagano premažite rešetku kokosovim uljem, veganskim maslacem ili maslinovim uljem i stavite na srednju vatru. Kad se tava zagrije, dodajte 1/3 šalice tijesta na rešetku za svaku palačinku i pecite 2-4 minute dok se palačinke malo ne napuhnu i dok se duž rubova ne pojave mjehurići.
Okrenite palačinku i pecite dok donja strana ne porumeni. Ako vam se palačinke prebrzo zapeku, morate smanjiti temperaturu. Možete početi na srednjoj temperaturi, a kasnije smanjiti na srednje nisku da palačinke ne izgore. Ako se u bilo kojem trenutku s vašeg roštilja počne dimiti, to znači da vam je tava prevruća.
Očistite tavu i ponovite s još ulja i preostalim tijestom.
Proteinske palačinke #9
Sastojci:
- 1/2 šalice brašna od slanutka (62 g)
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice morske soli
- šaka svježeg špinata (35 g)
- 1 porcija veganskog proteinskog praha vanilije (30 g)
- 1 žličica neprerađene stevije (po izboru, neprerađena stevija je zelene boje i idealan je izbor, ali bit će dobra i prerađena stevija)
- 1/2 šalice vode
Upute za pripremu:
Dodajte sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Pazite da ne dodate previše vode ili neće biti tako pahuljaste ili se dobro kuhati.
Ostavite tijesto da odstoji 5-10 minuta. Dok stoji, zagrijte neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri.
Pošpricajte tavu neljepljivim sprejom za kuhanje, a zatim zagrabite tijesto u tavu kako biste oblikovali 6 malih palačinki. Veličinu ako želite možete mijenjati, trebale bi ispasti 3 velike palačinke, 4-5 srednjih ili 6 malih.
Pustite ih da se kuhaju dok se u tijestu ne pojave mjehurići i dok ne počnu izgledati pahuljasto i pečeno oko rubova. Okrenite i pecite još par minuta.
Poslužite odmah.
Proteinske palačinke #10
Sastojci:
- ½ mjerice proteinskog praha od vanilije
- 1/3 šalice zobenog brašna
- 2 bjelanjka
- ¼ šalice bademovog mlijeka
- ¼ šalice borovnica
- 1 žlica maslaca od indijskih oraščića
Džem od borovnica:
- ¾ šalice borovnica
- 2 žlice javorovog sirupa bez šećera
Glazura od vanilije:
- ¼ mjerice proteinskog praha vanilije
- 2 žlice bademovog mlijeka
Upute za pripremu:
Zagrijte tavu na štednjaku na srednje jakoj vatri.
U blenderu ili procesoru hrane pomiješajte bjelanjke, ¼ šalice bademovog mlijeka, ¼ šalice borovnica i maslac od indijskih oraščića dok ne postane glatko. Ulijte u zdjelu za miješanje.
Dodajte ½ mjerice proteinskog praha i zobeno brašno u zdjelu za miješanje i miješajte dok ne postane glatko.
Žlicom stavite otprilike ¼ šalice smjese za palačinke na tavu, čineći ukupno 5 palačinki, i pecite sa svake strane oko 2-3 minute ili dok ne porumene.
Za džem zagrijte ¾ šalice borovnica i javorov sirup u loncu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, oko 8 minuta.
Za glazuru pomiješajte ¼ mjerice proteinskog praha i 2 žlice bademovog mlijeka dok ne postane glatko.
Žlicom stavite džem i glazuru na palačinke. Uživajte!